Europski ulagači oprezni uoči govora Janet Yellen

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. kolovoz 2014. u 09:49
Foto: Thinkstock

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno.

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena dionica, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči govora predsjednice Feda Janet Yellen.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati nepromijenjen, na 1.355 bodova, nakon što je jučer skočio 0,7 posto.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,2 posto, dok je londonski FTSE indeks stagnirao na jučerašnjoj razini.

Europski su ulagači oprezni uoči govora predsjednice Feda Janet Yellen u petak na godišnjem skupu guvernera vodećih svjetskih središnjih banaka u Jacskon Holesu, Wyoming.

Iz nedavno objavljenog zapisnika sa sjednice Feda u srpnju jasno je da su u američkoj središnjoj banci iznenađeni brzim oporavkom tržišta rada, pa su mišljenja o tome kada treba povećati kamate podijeljena.

Esther George, predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityu, kazala je jučer kako je došlo vrijeme za povećanje kamata, dok predsjednik Feda u San Franciscu John Williams smatra da bi sa zaoštravanjem monetarne politike trebalo pričekati do ljeta iduće godine.

Zbog toga ulagače jutros nije potaknuo ni jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržište nekretnina i rada.

Nakon devet dana neprestanog rasta, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,3 posto, na 15.539 bodova. U cijelom ovom tjednu porastao je, pak, 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close