Europski ulagači oprezni, unatoč skoku cijena na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. rujan 2014. u 10:01
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, nastavivši uspon od jučer, što se ponajviše zahvaljuje skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno nakon niza slabih gospodarskih pokazatelja iz eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na dobitku 0,1 posto, na 1.386 bodova, nakon što je jučer porastao 0,8 posto, nadoknadivši dio 2-postotnog gubitka u prva dva dana ovoga tjedna.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,2 posto.

Europske je ulagače ponešto ohrabrio jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu po najvećoj dnevnoj stopi u više od mjesec dana, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta nekretnina.

Jučer je podršku tržištima pružio i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi kazavši da će ECB još dugo voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku kako bi potaknula rast stope inflacije s vrlo niskih razina prema ciljanoj granici od 2 posto. Danas će, pak, Draghi govoriti na skupu bankara u Vilniusu, u Litvi.

Međutim, posljednjih je dana objavljeno niz slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz eurozone, pa je današnji uspon cijena dionica ograničen.

Tim više što ni iz kompanija ne stižu ohrabrujuće vijesti. Cijena dionice H&M-a pala je jutros 3 posto, premda je kvartalna dobit tog najvećeg svjetskog modnog trgovačkog lanca u skladu s očekivanjima analitičara. Međutim, H&M izvijestio je o slabljenju prodaje u rujnu.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, skliznuo 0,6 posto.

Međutim, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1,3 posto, na 16.374 boda, novu najvišu razinu u sedam godina. Pritom su ponajviše porasle cijene dionica velikih japanskih izvoznika, što se zahvaljuje slabljenju jena prema dolaru, zbog čega njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close