Europski ulagači oprezni nakon rekorda DAX i FTSE indeksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2015. u 09:38
Foto: Reuters

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, nakon što su jučer njemački DAX i britanski FTSE indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, nakon što su jučer njemački DAX i britanski FTSE indeks dosegnuli najviše razine u povijesti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen, na 1.543 boda, nakon što jučer skočio 0,5 posto.

Londonski FTSE indeks bio je u 9,30 sati na gubitku 0,1 posto, dok su frankfurtski DAX i pariški CAC za toliko ojačali.

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama vlada oprez jer je jučer FTSEurofirst 300 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u sedam godina, dok su DAX i FTSE skočili na rekordne razine, zahvaljujući nadi ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

U izvješću Kongresu predsjednica Feda Janet Yellen kazala je jučer kako će čelnici središnje banke o povećanju ključnih kamatnih stopa ubuduće raspravljati na svakoj sjednici.

Premda to znači da bi Fed, po prvi puta od 2006. godine, mogao povećati kamate na svakoj idućoj sjednici, a mnogi analitičari to očekuju u lipnju, i premda nije ponovila da će Fed biti 'strpljiv' po pitanju kamata, dio ulagača protumačio je tu izjavu kao naznaku odgode povećanja kamata.

To je jučer potaknulo skok Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu na nove najviše razine u povijesti.

No, takav zaključak nije na tržištu jednodušan, jer dio analitičara i dalje očekuje povećanje kamata u lipnju.

"Sve u svemu, i dalje očekujemo da će Fed početi povećavati kamate u lipnju, a tu bi odluku mogao odgoditi ako dođe do pada inflacije ili inflacijskih očekivanja", naveli su analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Podršku tržištu, pak, pruža dogovor o Grčkoj, s obzirom da su jučer ministri financija eurozone prihvatili prijedlog reformi grčke vlade i pokrenuli postupak za produljenje programa financijske pomoći za četiri mjeseca.

To znači da je Atena dobila na vremenu da s kreditorima pronađe rješenje za sva pitanja u vezi njezinih dugova, izbjegavši tako opasnost od bankrota i izlaska iz eurozone.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, međutim, Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, na 18.585 bodova, nakon višednevnog snažnog rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close