Europski ulagači oprezni nakon jučerašnjeg snažnog rasta cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. srpanj 2014. u 09:51
Foto: Thinkstock

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Daimlera, s rastom cijene za gotovo 2 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros stabilne, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer su ulagači oprezni zbog miješanih poslovnih rezultata kompanija i mogućeg proširivanja sankcija zapadnih zemalja protiv Rusije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.375 bodova, nakon što je jučer skočio 1,3 posto.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu do 0,2 posto, dok je pariški CAC oslabio 0,1 posto.

Među najvećim je dobitnicama jutros dionica Daimlera, s rastom cijene za gotovo 2 posto, nakon što je njemački proizvođač automobila izvijestio o boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Inženjerska tvrtka ABB zabilježila je, pak, u drugom tromjesečju veći pad dobiti nego što se očekivalo, pa je cijena njezine dionice pala 2,5 posto.

Osim miješanih poslovnih rezultata kompanija, ulagače na oprezu drži i mogućnost proširenja sankcija Europske unije protiv Rusije, nakon prošlotjednog rušenja malezijskog zrakoplova nedaleko ukrajinsko-ruske granice.

„Kako EU prijeti Rusiji novim paketom restriktivnih mjera, ulagači su ponešto suzdržani dok ne vide o kakvim se sankcijama točno radi“, kaže Stan Shamu, strateg u tvrtki IG.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks danas oslabio 0,1 posto, na 15.328 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close