Europski ulagači oprezni nakon grčkih izbora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 12:07
Foto: Thinkstock

Na europskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno.

Na europskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer bi pobjeda Syrize na parlamentarnim izborima u Grčkoj mogla dovesti do nove nesigurnosti u eurozoni, no cijene su dionica nadoknadile početne gubitke, pa su trenutačno u pozitivnom području.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,00 sati u plusu 0,1 posto, na 1.475 bodova, nakon što je na samom početku današnjeg trgovanja bio u minusu 0,3 posto.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 12,00 sati na dobitku 0,65 posto, na rekordnih 10.717 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.649 bodova. Londonski FTSE bio je, pak, u minusu 0,30 posto, na 6.809 bodova.

Najviše su jutros, više od 5 posto, pale cijene dionica na Atenskoj burzi, pri čemu su dionice banaka, kao što su Piraeus i Alpha Bank, pojeftinile više od 10 posto, nakon što je u nedjelju na izvanrednim parlamentarnim izborima pobijedila radikalna ljevičarska stranka Syriza.

Njezin predsjednik Aleksis Cipras poručio je da je nakon pet godina došao kraj mjerama štednje, koje su nametnuli međunarodni kreditori.

"Ovo je važan znak za promjene u Europi. Odluka grčkog naroda znači kraj trojke", poručio je Cipras. Trojka – Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond – odobrila je 2010. Grčkoj paket pomoći od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.

Osim što se protivi mjerama štednje, Cipras je kazao da želi dodatni otpis grčkih dugova. To bi, pak, moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone.

Ipak, većina analitičara smatra da Cipras ne želi izlazak Grčke iz tog bloka, ali i da nove tenzije između Atene i Bruxellesa ne bi trebale dovesti do većih poremećaja na tržištu, osim početnog šoka.

U odnosu na dužničku krizu 2011. godine, europske banke sada su znatno manje izložene u Grčkoj, dok je u eurozoni sada postavljen okvir za osiguranje prezaduženih članica tog bloka.

Uz to, tržištima podršku pruža prošlotjedna odluka Europske središnje banke (ECB) o uvođenju kvantitativnog popuštanja monetarne politike.

"Kvantitativno popuštanje podržava tržišta, no pritiskat će ih strahovanja od posljedica mogućeg 'Grexita'", kaže Tom Robertson, trgovac u tvrtki Accendo Markets.

Prinosi na 10-godišnje grčke obveznice danas su skočili više od 20 baznih bodova, na 8,99 posto, a porasli su, premda znatno manje, i prinosi na obveznice drugih prezaduženih članica eurozone.

Pod pritiskom su i cijene dionica na burzama u Italiji, Portugalu i Španjolskoj. Ipak, većina analitičara smatra da će se postići dogovor između nove grčke vlade i europskih čelnika.

"Nepoznate posljedice koje bi mogle uslijediti ako Grčka izađe iz eurozone mogle bi Ciprasa natjerati da pregovora i nastavi uživati pogodnosti kvantitativnog popuštanja", kaže Gary Jenkins, strateg u tvrtki LNG Capital.

Na Wall Streetu se, pak, danas očekuje pad cijena dionica. Oko 12,00 sati S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close