Europski indeksi na putu najvećeg tjednog pada u 2017.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. kolovoz 2017. u 10:28
Foto: Thinkstock

Paneuroski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,7 posto. Od početka tjedna na gubitku je 2,7 posto, što je njegova najlošija izvedba još od studenoga lani.

Rasprodaja dionica, posebice u sektoru proizvođača sirovina, nastavila se na europskim burzama i u petak, treći dan zaredom, a najvažniji indeksi na putu su najlošije tjedne izvedbe u ovoj godini uslijed rastućih političkih napetosti oko Sjeverne Koreje.

Paneuroski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,7 posto. Od početka tjedna na gubitku je 2,7 posto, što je njegova najlošija izvedba još od studenoga lani.

Istodobno, londonski Ftse u minusu je 0,82 posto, na 7.329 bodova, frankfurtski DAX 0,17 posto, na 11.993 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 5.083 bodova.

Indeks volatilnosti eurodionica, pak, porastao je na najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca.

Najviše su u petak na gubitku bile dionice proizvođača sirovina, u prosjeku za 2,6 posto. Sada su na najnižoj razini u zadnjih mjesec dana zbog kolapsa cijena metala, kako političke napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje sve više uzimaju danak na financijskim i robnim tržištima.

Cijene dionica Rio Tinta, Glencorea, Antofagaste, Anglo Americana, BHP Billitona i Arcelormittala pale su između 2,4 i 4,1 posto. Spustile su se i cijene dionica naftnih kompanija, u prosjeku 1 posto, te banaka, za 0,9 posto.

"Vjerojatnost od tržišne korekcije raste", smatraju stratezi HSBC-a. Kako ističu, MSCI indeks europskih dionica bilježio je 406 dana gotovo neprekinutog uspona, što je, kako navode, drugo najduže razdoblje njegova rasta na post-kriznom tržištu bikova.

Komentirajte prvi

New Report

Close