Europske ulagače ohrabrio skok cijena na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2014. u 10:18
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući optimističnom raspoloženju na Wall Streetu nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1.321 bodu, nakon što je jučer skočio 0,9 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,8 posto.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje jučerašnjem skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

Dosad je 245 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je 73,5 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari procjenjivali, što je više od dugoročnog prosjeka.

No, ima i razočaranja. Premda je ostvario rast prihoda u proteklom kvartalu, Facebook je upozorio ulagače da će mu u 2015. godini porasti troškovi, a usporiti rast prihoda. Zbog toga je cijena dionice te društvene mreže u produljenom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta sinoć pala više od 8 posto.

Danas je, pak, među najvećim gubitnicama na europskim burzama dionica Sanofia, s padom cijene za više od 5 posto, nakon što je objavljeno da je upravni odbor tog francuskog farmaceutskog diva otpustio izvršnog direktora Chrisa Viehbachera. Već je jučer cijena dionice Sanofia pala više od 7 posto zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata.

U fokusu ulagača bit će danas i odluke čelnika Feda, nakon njihove dvodnevne sjednice, o monetarnoj politici. Očekuje se da će američka središnja banka ukinuti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji su godinama podržavali rast cijena dionica.

Međutim, očekuje se također da Fed neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa zbog slabosti svjetskog gospodarstva i niske inflacije u SAD-u, što središnjoj banci otvara prostor za nastavak vođenja labave monetarne politike.

Zahvaljujući dobrom raspoloženju na Wall Streetu, kao i nadi da će Fed biti oprezan po pitanju zaoštravanja monetarne politike, jutros su cijene dionica porasle i na azijskim burzama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 posto, dok je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,5 posto, na 15.553 boda, najvišu razinu u tri tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close