Europske ulagače ohrabrili poslovni rezultati kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2014. u 12:08
Thinkstock

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 10,00 sati u plusu 0,6 posto, na 1.313 bodova, nakon što je jučer skliznuo 0,2 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i banaka, kao što su Novartis i UBS.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 10,00 sati u plusu 0,6 posto, na 1.313 bodova, nakon što je jučer skliznuo 0,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 10,00 sati na dobitku između 0,5 i 1,3 posto.

Nakon jučerašnjeg pada, uslijed slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja, posebice iz Njemačke, jutros su burzovni indeksi nadoknadili gubitke.

To se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza europskih kompanija, među kojima, švicarskog farmaceutskog diva Novartisa i najveće tamošnje banke UBS.

Cijena dionice Novartisa skočila je 1,7, a UBS-a 1,9 posto.

No, ima i razočaranja. Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata, cijena dionice francuskog proizvođača lijekova Sanofia pala je više od 7 posto.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, ponajviše u Kini i Hong Kongu, nakon medijskih napisa o novim reformama u kineskim državnim tvrtkama.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 10,00 sati bio u plusu 0,4 posto.

No, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao – za 0,4 posto, na 15.329 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close