Europske dionice u plusu uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2014. u 13:50
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.342 boda.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, no to se uglavnom zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon što su jučer zabilježile najveći dnevni pad u 15 mjeseci, jer se trguje oprezno uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.342 boda.

Londonski FTSE indeks bio je oko 12,30 sati na dobitku 0,85 posto, na 6.401 bodu, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.269 bodova, no oba su indeksa i dalje u minusu od početka tjedna više od 2 posto. Na njemačkoj burzi danas se zbog praznika ne radi.

FTSEurofirst 300 indeks potonuo je jučer 2,4 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u posljednjih 15 mjeseci, dok su FTSE i CAC indeks završili u području 'preprodanosti'.

Bila je to posljedica razočaranja ulagača porukama čelnika Europske središnje banke (ECB), koji su, doduše, najavili nove poticajne monetarne mjere – programe kupnje pokrivenih obveznice i vrijednosnice s pokrićem u imovini (ABS) – no nisu otkrili o kojim se iznosima radi.

Ulagači su očekivali odlučnije poteze ECB-a jer dosadašnje mjere monetarne politike nisu potaknule kreditiranje, što je nužno za oporavak gospodarstva eurozone i poticanje inflacije kako bi se suzbili deflacijski pritisci.

Današnji rast cijena dionica, pak, analitičari pripisuju tehničkom oporavku od jučerašnjeg pada, jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu otvoreno oko 215.000 novih radnih mjesta, nakon što je u kolovozu broj zaposlenih porastao za skromne 142.000.

„Budu li podaci bolji nego što se procjenjuje, to bi moglo izazvati bojazan od povećanja kamata Feda prije nego što tržišta očekuju. No, ni slabi podaci ne bi nužno pozitivno utjecali na tržište. Jer, ako se nakon loših pokazatelja iz kolovoza nastavi niz slabih brojaka, to bi izazvalo zabrinutost u vezi rasta američkog gospodarstva“, kaže Marcus Huber, trgovac u tvrtki Peregrine & Black.

Među najvećim je današnjim dobitnicama, s rastom cijene za 5 posto, dionica easyJeta, nakon to je taj britanski niskotarifni zrakoplovni prijevoznik povećao procjene zarade u ovoj godini.

Ako podaci o zaposlenosti u SAD-u budu u skladu s očekivanjima, i na Wall Streetu se danas može očekivati rast cijena dionica. Oko 12,30 sati terminski S&P 500 indeks bio je u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer ostao gotovo nepromijenjen.

Komentirajte prvi

New Report

Close