Europske burze uzdrmao oštar pad cijena kineskih dionica

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na usporavanje rasta kineskog gospodarstva ukazuje i nedavni podatak da je u srpnju proizvodna aktivnost u Kini pala na najnižu razinu u 15 mjeseci.

Na europskim su burzama u ponedjeljak indeksi pali jer je ulagače zabrinuo najveći pad cijena dionica na burzi u Šangaju u posljednjih osam godina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 12,00 sati u minusu oko 1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,05 posto, na 6.578 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,15 posto, na 4.999 bodova, a frankfurtski DAX 1,05 posto, na 11.225 bodova.

Ulagače je zabrinuo današnji pad cijena dionica u Šangaju za više od 8 posto, što je njihov najveći dnevni pad u osam godina. Oštar pad cijena podsjetio je na nedavni slom kineskih tržišta, kada su se u samo tri tjedna cijene dionica strmoglavile više od 30 posto.

"Pad cijena u Europi ponjaviše je posljedica oštrog pada kineskih burzovnih indeksa. Rast tamošnjeg gospodarstva se očito usporava, pa bi moglo imati utjecaja i na poslovanje europskih kompanija na kineskom tržištu", kaže Marcus Huber, analitičar u brokerskoj kući Peregrine & Black.

Na usporavanje rasta kineskog gospodarstva ukazuje i nedavni podatak da je u srpnju proizvodna aktivnost u Kini pala na najnižu razinu u 15 mjeseci.

A kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, ulagači se plaše da će pasti i potražnja za njima. Zbog toga su i cijene bakra, kao i Reutersov CRB indeks cijena najvažnijih sirovina pali na najniže razine u šest godina.

Premda je i izvršni direktor Philipsa poručio da se rast "Kine doista usporava", cijena dionice tog nizozemskog proizvođačkog diva skočila je više od 3 posto, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Unatoč prebačaju očekivanja, dionica švicarske banke UBS pojeftinila je, pak, 1,5 posto.

Pala je, oko 2 posto, i cijena dionice Fiat Chryslera, nakon što je američki regulator kaznio tog talijanskog proizvođača automobila s rekordnih 105 milijuna dolara zbog neučinkovitog i nepravodobnog povlačenja neispravnih vozila s tržišta.

Ublažavanju gubitaka europskih burzovnih indeksa pridonijeli su, pak, bolji od očekivanja makroekonomski pokazatelji iz Njemačke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve