Europske burze u plusu, energetski sektor pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. studeni 2014. u 14:24
Thinkstock

Londonski Ftse indeks oko 13,00 sati stagnirao je na 6.732 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,5 posto, na 9.962 boda, a pariški CAC 0,17 posto, na 4.380 bodova.

Na europskim burzama u četvrtak je uglavnom nastavljeno pozitivno raspoloženje investitora, potaknuto najavama iz Europske središnje banke da će poduzeti dodatne stimulativne monetarne mjere, no pod pritiskom je energetski sektor uslijed pada cijene nafte na najnižu razinu u zadnje četiri godine.

Londonski Ftse indeks oko 13,00 sati stagnirao je na 6.732 boda, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,5 posto, na 9.962 boda, a pariški CAC 0,17 posto, na 4.380 bodova.

Izvedba londonskog Ftse indeksa zaostaje za onom DAX-a i CAC-a, koje podupiru najave iz ECB-a da bi već u prvom tromjesečju iduće godine mogao biti pokrenut otkup državnih obveznica u eurozoni radi poticanja posustalog gospodarskog rasta.

Najveći uteg Ftse-u su cijene dionica velikih naftnih proizvođača poput Shella i BP-a, nakon što je cijena barela Brent Blend u Londonu pala na najnižu razinu u zadnjih 50 mjeseci od 75,48 dolara.

Nije vjerojatno da će se ministri zemalja proizvođača nafte OPEC danas u Beču uspjeti dogovoriti o smanjivanju proizvodnih kvota, kažu izvori iz tog kartela.

Cijene nafte potonule su od srpnja za 30 posto.

"Naftne kompanije ne mogu drugačije nego reagirati na spot cijene nafte. Niske cijene mogle bi ih prisiliti da zaustave svoju proizvodnju, no potražnja za naftom ionako je prilično niska", kaže analitičar pri IG-u Alastair McCaig.

U četvrtak Wall Street ne radi zbog Dana zahvalnosti, a u petak će raditi skraćeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close