Europske burze u minusu treći dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. veljača 2016. u 10:05
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, zbog anemičnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija i nesigurnosti ulagača u vezi cijena nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,6 posto, nakon što je jučer potonuo 2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,5 posto.

Indeksi su pod pritiskom zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih kompanija.

Zbog toga je cijena dionice finske energetske kompanije Fortum potonula gotovo 9 posto, a znatno je pojeftinila i dionica nizozemske telekomunikacijske tvrtke KPN.

S druge strane, znatno je, gotovo 7 posto, skočila cijena dionice Syngente, nakon što je ChemChina ponudila 43 milijarde dolara za preuzimanje te švicarske agro kompanije.

Loše na tržišta utječe jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena nafte.

Kako su spasnule nade da će najveći svjetski proizvođači postići dogovor o znatnijem smanjenju proizvodnje 'crnog zlata' kako bi smanjili jaz između ponude i potražnje, cijena nafte na londonskom tržištu jučer je potonula više od 4 posto.

Jutros se, pak, cijene nafte održavaju oko jučerašnjih razina, no nitko nije siguran da se neće ponovno naći u silaznoj putanji.

"Nema naznaka poboljšanja na tržištu nafte. Potražnja slabi u mnogim zemljama u razvoju, a u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, zalihe su visoke", kaže Shuji Shirota, direktor u banci HSBC.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu oko 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 3,2 posto, na 17.191 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close