Europske burze stabilne nakon jučerašnjeg pada

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2014. u 09:56
Foto: Thinkstock

Jučerašnji pad cijena dionica ponajviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza europskih kompanija.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros stabilne, nakon jučerašnjeg osjetnog pada, dok ulagači čekaju nova kvartalna poslovna izvješća europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.369 bodova, nakon što je jučer oslabio 0,5 posto.

Londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku mršavih 0,1 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,5 posto.

Jučerašnji pad cijena dionica ponajviše je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza europskih kompanija. A smjer tržišta i danas će ovisiti o tim izvješćima.

Dionica Sanofia poskupila je jutros 4 posto, nakon što je taj francuski farmaceutski div povećao procjenu zarade u ovoj godini, dok je cijena Adidasa potonula 9 posto jer je taj njemački proizvođač sportske opreme najavio smanjenje investicija u Rusiji.

Zbog sankcija Rusiji, ukrajinske krize i neuvjerljivih rezultata europskih kompanija, ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji podatak o snažnom, 4-postotnom rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju, ni poruka američke središnje banke da neće žuriti s povećanjem ključnih kamata.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 15.620 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close