Europske burze stabilne nakon dva dana oštrog pada

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2014. u 11:14
Thinkstock

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, a nakon dva dana oštrog pada cijena dionica ulagače je ponešto umirila poruka Europske središnje banke (ECB) da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.376 bodova, nakon što je u prethodna dva dana potonuo gotovo 2 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,1 i 0,3 posto.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je jutros u intervjuu jednoj francuskoj radio postaji da će središnja banka još dugo voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku kako bi potaknula rast stope inflacije s vrlo niskih razina prema ciljanoj granici od 2 posto.

To je ponešto ohrabrilo ulagače, nakon jučerašnjeg niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz gospodarstva eurozone.

Ipak, trguje se oprezno uoči izvješća njemačkog Ifo instituta o poslovnom raspoloženju u Njemačkoj, jer se ulagači plaše nastavka niza negativnih pokazatelja.

Tržište je pod pritiskom i zbog jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom, što je bila posljedica zabrinutosti ulagača u vezi tempa rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što je jučer SAD, zajedno s arapskim saveznicima, proširio borbu protiv Islamske države (IS) i na Siriju, gdje su započeti zračni udari na položaje IS-a.

I na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oslabio je nešto manje od 0,1 posto, dok je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,2 posto, na 16.167 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close