Europske burze snažno porasle na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/H , 05. listopad 2015. u 13:01
FOTO: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 2,2 posto, nakon što je u petak ojačao 0,5 posto.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući oporavku rudarskog sektora i boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz francuskog gospodarstva.

 

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 11,00 sati u plusu 2,2 posto, nakon što je u petak ojačao 0,5 posto. 

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 2,05 posto, na 6.256 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,25 posto, na 9.766 bodova, a pariški CAC 2,95 posto, na 4.591 bod.

Francuski CAC među najvećim je dobitnicima jer je ulagače ohrabrio veći nego što se očekivalo rast aktivnosti u francuskom uslužnom sektoru.

Znatno su porasle i cijene dionica u rudarskom sektoru. Dionica ArcelorMittala poskupila je 5 posto, nakon što su analitičari Citigroupa promijenili preporuku za tu dionicu s 'prodaj' na 'kupuj'.

Još je više, gotovo 10 posto, skočila cijena dionice Glencorea, nakon što je prošloga tjedna oštro pala zbog procjena da je taj švicarski trgovac sirovinama prezadužen. Jutros su se, pak, proširile glasine da tvrtka kani prodati dio imovine kako bi smanjila zaduženost.

"Raspoloženje ulagača prema Glencoreu poboljšalo se zahvaljujući najavama da bi tvrtka mogla prodati dio svoje imovine", kaže Nav Banwait, trgovac u tvrtki Thames Capital Markets.

S druge strane, oštro je, 5 posto, pala cijena dionice Volkswagena, jer su porasli kreditni rizici za tu tvrtku, što je još jedna posljedica skandala u vezi mogućnosti varanja na eko-testovima pojedinih vozila tog njemačkog diva.

Pozitivno je na europske burze djelovao i rast cijena dionica na Wall Streetu u petak za više od 1 posto jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada potaknuli nadu da će Fed odustati od povećanja ključnih kamata u ovoj godini.

"I ovoga se puta pokazalo da je 'loša vijest zapravo dobra vijest'. Izvješće o zapošljavanju sasvim isključuje povećanje kamata u SAD-u u listopadu, a mala je i mogućnost da će Fed taj potez povući u prosincu", kaže Evan Lucas, strateg u tvrtki IG.

Rekordno niske kamatne stope Feda blizu nule već godinama potiču rast cijena dionica, pa se ulagači nadaju nastavku labave monetarne politike u SAD-u još neko vrijeme.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close