Europske burze ruše rekorde, a naša i dalje stoji na mjestu

Autor: Tin Bašić , 26. studeni 2013. u 22:01
Hrvatska ekonomija nije se pokrenula, za razliku od EU

Da je domaće tržište kapitala slijedilo europske trendove i bilo pod takvim utjecajem optimizma, sada bi indeks CROBEX bio tri puta viši.

Europska tržišta kapitala nalaze se nadomak najviših razina u posljednjih pet godina.

Još u prvoj polovici godine probila su predkrizne rekorde i od tada rastu. Iako su u ponedjeljak europski indeksi porasli zbog dogovora oko iranskog nuklearnog programa, u utorak su bili u blagom minusu zbog korekcije cijena u sektorima proizvodnje hrane i pića. No, bez obzira na te kratkotrajne padove, analitičari su poprilično optimistični za budućnost. "Svjetsko gospodarstvo se oporavlja sporo, a monetarne politike ostat će labave još neko vrijeme. Europska središnja banka mogla bi još jednom sniziti kamatne stope, što vjerojatno još nije uračunato u cijene dionica", kaže Philippe Gijsels, čelnik istraživanja pri BNP Paribas Fortis Global Marketsu. No, za razliku od Europe, na hrvatskom tržištu kaptila situacija je daleko od optimistične.

 

1,2posto

je indeks domaće burze CROBEX viši nego na početku godine

Dionički indeks Zagrebačke burze CROBEX u ovoj je godini jedva u blagom plusu. Naime, prije tjedan i pol dana tijekom tri trgovinska dana bio je na razinama nižim nego na početku godine. Ovoga tjedna 1,2 posto je viši nego na početku 2013. Promatra li se domaći indeks od 2007. godine, sadašnje razine daleko su od rekordnih. Da je domaće tržište kapitala slijedilo europske trendove i bilo pod takvim utjecajem optimizma, sada bi indeks CROBEX bio tri puta viši.

"U jesen 2008. godine kada su tržišta kapitala u svijetu pukla, Europa, SAD i Azija su stali i razmislili o tome što će dalje. U ožujku 2009. počeo je oporavak jer su pokrenute mjere. Počeo se tiskati novac, snižavale su se kamatne stope i kupovale obveznice. To je potaknulo potrošnju i tržišta. U Hrvatskoj se tako nešto nije ni blizu dogodilo", objašnjava Roman Rinkovec, nezavisni analitičar tržišta kapitala. Upozorava da Hrvatska nije ništa napravila da bi potaknula potrošnju, a primarno se fokusiralno na štednju, dok su reforme izostale. "Tržište kapitala inače je odraz gospodarstva. Stoga ne vidim objektivni razlog koji bi uzrokovao rast dionica. Tržište nam je jako plitko i da veliki igrači to žele, do kraja godine mogli bi podići burzu. ", kaže Rinkovec. 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Burza je nekakav odraz BDP a HRV BDP je kontinuirano u padu pa nema nikakvog razloga (osim špekulativno-blogerskog) da cijene dionica rastu. Najljepše se to vidi na primjeru PTKM, tvrtka kontinuirano u gubitku a cijena dionice 1,35x Booka, s cca 2.5x većim dugovima od vlastitog kapitala. To što se ne sankcionira na ZSE je daleko gore od FIMI medije.


imamo vladu koja se svojski trudi da nas što duže zadrži u "regionu" , još nisam vidio da nam je premijer otišao u bilo koju normalnu državu, jer ga nitko ne zove

Kad naša “delegacija” negdje i dođe uglavnom statira ili koriste prigodu za šopinge. Naši političari nemaju niti adekvatna znanja niti ih briga za HRV pa ostalima uglavnom služe za ismijavanje ili viceve. Naravno kada se vrate u zemlju imaju 2 novinara koji pišu o “Uspješnom posjetu, ulaganjima” i sl. gluparije.
Strane zemlje imaju stručnjake u svojim ambasadama koji promatraju okruženje u HRV. No ono što je najmarkantnije jest da se Vlada promatra kao volja građana pa su mnogi zbunjeni da jedna mlada država koja bi trebala pokazivati perspektivu korača unazad, u prošlost s kojom je sav noramalan svijet odavno raskrstio. Sredina može biti napredna kada se stvori kritična masa onih to žele bez fige u džepu. U HRV je loše jer svatko svakoga laže a u takvoj sredini nema napretka. Još uvijek je(a tako će još dugo biti) najveći frajer onaj tko super živi a ništa ne radi. Sve je to posljedica komunizma koji harači na svim razinama. Oni koji su to uočili ne žive u HRV.

Što očekivati od tržišta kapitala u državi koja sliči banana državama latinske amerike 70-tih godina prošlog stoljeća.


Da nije bilo Ive i njegove svite sada ne bi bili u "banani".

bili bi u hare hare rama rama, bananarama [emo_smijeh]

New Report

Close