Europske burze rastu nakon dobrih poslovnih izvješća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 09:41
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka, jer su ulagače ohrabrila bolja nego što se očekivalo kvartalna poslovna izvješća nekoliko europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.482 boda, nakon što je jučer oslabio 0,8 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,3 i 0,6 posto.

Među najvećim su dobitnicama jutros dionice tehnoloških kompanija, jer su ulagače oduševili rekordni poslovni rezultati Applea.

Čista dobit Applea dosegnula je u četvrtom lanjskom tromjesečju 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, dok su zahvaljujući snažnom rastu prodaje iPhonea, prihodi kompanije dosegnuli 74,6 milijardi dolara, čak 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Cijena dionice Electroluxa skočila je jutros više od 7 posto, nakon što je taj švedski proizvođač kućanskih aparata u ovoj godini najavio znatan rast prodaje s obje strane Atlantika.

Zbog toga su ulagači zanemarili jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća industrijskih divova, kao što su Microsoft, Caterpillar, Procter & Gamble i DuPont.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks danas ojačao 0,2 posto, na 17.795 bodova, najvišu razinu u mjesec dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close