Europske burze rastu na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2018. u 10:45
Foto: Thinkstock

Pozitivno na europske burze utječu bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, nastavljajući pozitivni trend iz proteklih tjedana, što se ponajviše zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto, nastavivši pozitivni trend koji ulazi u šesti tjedan.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 0,40 posto, na 7.533 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,20 posto, na 12.604 boda, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.488 bodova.

Pozitivno na europske burze utječu bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Dosad je nešto više od četvrtine kompanija iz MSCI EMU indeksa objavila poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 60 posto zabilježilo zaradu koja je bolja ili u skladu s očekivanjima.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade europskih kompanija u prvom tromjesečju bile za više od 15 posto bolje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti o preuzimanjima i spajanjima, poput pripajanja britanskog trgovačkog lanca Sainsbury's i Walmartovog ASDA.

Cijena dionice Sainsbury'sa skočila je gotovo 20 posto.

Dionica Deutsche telekoma poskupila je, pak, 1,5 posto, nakon jučerašnje vijesti o povezivanju američkog poslovanja te tvrtke T-Mobilea sa Sprintom.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 1 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close