Europske burze rastu četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 10:55
Thinkstock

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, pri čemu je FTSEurofirst 300 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u dva mjeseca, no uspon indeksa je ograničen zbog pritiska na energetski sektor.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, pri čemu je FTSEurofirst 300 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u dva mjeseca, no uspon indeksa je ograničen zbog pritiska na energetski sektor.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, na 1.392 boda, nakon što je jučer ojačao treći dan zaredom, i to za 0,2 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,6 posto.

Na europskim burzama cijene dionica neprestano rastu od petka, kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da su moguće nove poticajne monetarne mjere, pa i kupnja državnih obveznica, ako to bude potrebno kako bi se potaknuo rast gospodarstva i suzbili deflacijski rizici.

Na tržišta poticajno djeluje i to što je prošloga petka kineska središnja banka neočekivano smanjila kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine. Kako se i u Japanu te eurozoni očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, mogućnost zaoštravanja politike američkog Feda iduće godine sasvim je u drugom planu.

Tim više što američko gospodarstvo stabilno raste. Jučer je objavljeno da je, prema drugoj procjeni, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u trećem kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na prvu procjenu od 3,5 posto, dok su analitičari očekivali rast od 3,3 posto.

"Razlika između prve i druge procjene američkog BDP-a je velika, no još je značajnije što je velika razlika između rasta SAD-a i ostalih razvijenih zemalja svijeta, posebice u Europi i Japanu", kaže Jasper Lawler, analitičar u tvrtki CMC Markets.

No, rast cijena dionica na europskim burzama ograničen je zbog pritiska na energetski sektor jer su cijene nafte u silaznoj putanji uoči sjednice OPEC-a, na kojoj se očekuje rasprava o tome treba li smanjiti proizvodnju 'crnog zlata' kako bi se zaustavio pad cijena.

Među najvećim je gubitnicama jutros, s padom cijene za 19 posto, dionica Thomasa Cooka, nakon što je izvršna direktorica te britanske turističke kompanije Harriet Green odstupila samo dvije godine nakon početka mandata u kojemu je započela restrukturiranje kompanije.

S druge strane, cijena dionice Deutsche banke porasla je 1,5 posto jer je agencija Fitch potvrdila A+ kreditni rejting najveće njemačke banke, premda je izglede snizila na 'negativne'.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Međutim, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 17.383 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close