Europske burze pred najvećim godišnjim dobitkom od 2013.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. prosinac 2017. u 11:02
Foto: Thinkstock

Po rastu je britanski FTSE indeks prilično zaostao. Ojačao je oko 7 posto, no kreće se na rekordnim razinama, kao i frankfurtski DAX.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica stabilne, a indeksi su na putu najvećeg rasta od 2013. godine, ponajviše zahvaljujući jačanju tehnološkog i rudarskog sektora.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Taj je indeks na dobitku od početka godine oko 8 posto, što je njegov najveći rast od 2013., a ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru za gotovo 20 posto. S nešto blažim rastom slijedi rudarski sektor.

Na listi europskih burzi s najvećim dobicima predvodi grčka, s rastom od 24 posto. Talijanski i portugalski burzovni indeksi skočili su, pak, više od 14 posto, dok je njemački DAX porastao nešto više od 13 posto.

Po rastu je britanski FTSE indeks prilično zaostao. Ojačao je oko 7 posto, no kreće se na rekordnim razinama, kao i frankfurtski DAX.

A na azijskim su burzama jutros cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,3 posto.

Od početka godine taj je indeks u plusu više od 32 posto, pa će njegov ovogodišnji dobitak biti najveći od 2009. godine.

Za usporedbu, MSCI indeks svjetskih burzi, koji prati dionice u 47 zemalja, porastao je od početka godine oko 21,5 posto.

Među azijskim burzama najveći rast cijena dionica u ovoj godini zabilježen je u Hong Kongu, 36 posto, a slijedi Indija s rastom od 27, a potom Južna Koreja s dobitkom od 22 posto.

Na Wall Streetu je, pak, S&P 500 porastao oko 20 posto, dok je Dow Jones ojačao 25 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio 0,1 posto, na 22.764 boda, dok je u cijeloj ovoj godini ojačao gotovo 20 posto.

Dobra godina za burze zahvaljuje se ubrzanju rasta globalnog gospodarstva, jačanju zarada kompanija, kao i niskoj inflaciji.

Craig James, ekonomist u fondu CommSec, kaže da je od 73 svjetske burze koje prati samo njih devet u ovoj godini zabilježilo pad cijena dionica.

"Što se daljnjih izgleda tiče, ključno je pitanje hoće li se nastaviti nizak rast potrošačkih cijena i plaća, što bi navelo središnje banke da zadrže labavu monetarnu politiku", kaže James.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jesmo li i mi Europska burza?

New Report

Close