Europske burze prate porast cijena na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 11:05
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.388 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,4 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, kao i jučer na Wall Streetu, zahvaljujući poruci Feda da će kamate u SAD-u još neko vrijeme ostati rekordno niske, no trguje se oprezno jer se čeka ishod škotskog referenduma.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.388 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,4 posto.

Pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,3 posto, dok je Londonski FTSE skliznuo 0,1 posto.

Europske ulagače ohrabrio je novi rekordni doseg Dow Jones indeksa jučer na Wall Streetu, nakon što su čelnici američke središnje banke priopćili da će ključne kamate ostati na niskim razinama još 'neko vrijeme'.

Međutim, na tržištima ne vlada euforija jer se u posebno objavljenim projekcijama vidi da čelnici Feda iduće godine očekuju brži rast kamata nego prije. Tako procjenjuju da će na kraju 2015. kamate iznositi 1,375 posto, a ne 1,125 posto, koliko su očekivali prije tri mjeseca.

To znači da će Fed kamate povećati iduće godine, a ostaje otvoreno pitanje hoće li to učiniti u prvom ili drugom dijelu godine i koliko će brzo cijena novca potom rasti.

Uz to, Fed je jučer, kao što se očekivalo, odlučio smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara mjesečno, što znači da bi u listopadu mogao sasvim ukinuti te poticajne mjere.

Rekordno niske kamatne stope Feda i programi kupnje obveznica godinama su održavali tržišne kamate niskima, što je poticalo kreditiranje i rast cijena dionica. Međutim, programi kupnje obveznica bliže se kraju, pa tržište gubi dio podrške monetarne politike.

Ulagači su oprezni i zbog škotskog referenduma. Jutros su otvorena birališta na kojima će 4,3 milijuna Škota birati hoće li živjeti u samostalnoj državi ili ostati u tri stoljeća dugoj zajednici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da će rezultati odgovora na pitanje "Treba li Škotska biti neovisna država?" biti neizvjesni do samoga kraja. Prema posljednjim anketama objavljenim u srijedu navečer, tijesna većina škotskih glasača je za ostanak Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zbog toga se jutros oprezno trgovalo i na azijskim tržištima. Doduše, na Tojkijskoj je burzi Nikkei indeks skočio 1,1 posto, na 16.067 bodova, najvišu razinu u osamo mjeseci, no MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, pao je 0,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close