Europske burze porasle zahvaljujući monetarnim poticajima u Japanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:59
Foto: Thinkstock

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,8 i 1,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer su ulagače ohrabrili neočekivano labavljenje monetarne politike u Japanu i snažniji nego što se očekivalo rast američkog gospodarstva.

FTSEurofirst indeksa 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,3 posto, na 1.344 boda, nakon što je jučer ojačao 0,6 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,8 i 1,5 posto.

Snažan rast cijena dionica zahvaljuje se neočekivanoj odluci čelnika Bank of Japan (BOJ) o povećanju iznosa za kupnju državnih obveznica i dionica nekretninskih i drugih investicijskih fondova kako bi spriječili novu deflaciju u Japanu, nakon oštrog pada cijena nafte.

"Potez središnje banke potpuno je iznenađenje, jer čelnici BOJ-a nisu u posljednje vrijeme djelovali pesimistično. Ovaj je potez očigledno odgovor monetarnih vlasti na slabost cijena", kaže Junko Nishioka, glavni ekonomist u tvrtki RBS Securities.

Jutros objavljeni podaci pokazali su da je inflacija u Japanu u rujnu na godišnjoj razini pala drugi mjesec zaredom, zbog čega je ciljana stopa inflacije središnje banke sve udaljenija.

"Mislim da će potez BOJ-a biti učinkovit, jer je izazvao oštar pad tečaja jena. A to će povećati cijene uvoznih proizvoda, što bi trebalo potaknuti rast inflacije prema ciljanim razinama središnje banke", kaže Junko Nishioka.

Pozitivno je na europske burze utjecao i jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon vijesti da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao za 3,5 posto na godišnjoj razini, više od 3 posto koliko su očekivali analitičari.

Premda je to sporiji rast u odnosu na 4,6 posto u prethodnom kvartalu, taj podatak pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka nakon pada u prvom tromjesečju. To je odagnalo strahovanja ulagača da bi smanjenje monetarnih poticaja američkog Feda moglo narušiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Zahvaljujući tome, jutros su i na azijskim burzama cijene dionica znatno porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,8 posto, pa bi u ovom tjednu mogao zabilježiti rast veći od 2,5 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros skočio za 4,8 posto, na 16.413 bodova, najvišu razinu od studenoga 2007. godine.

U cijelom ovom tjednu Nikkei je skočio 7,3 posto, dok je u cijelom listopadu zabilježio rast od 1,5 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close