Europske burze porasle u očekivanju odluka Feda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 13:35
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u plusu 0,4 posto, na 1.384 boda.

Na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, odmaknuvši se od najnižih razina u dva tjedna, jer se ulagači nadaju da američki Fed neće previše zaoštriti stav po pitanju monetarne politike.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u plusu 0,4 posto, na 1.384 boda, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u dva tjedna.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno u plusu 0,15 posto, na 6.803 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,65 posto, na 4.439 bodova, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 9.680 bodova.

Raspoloženje na europskim burzama poboljšalo se nakon što su jučer na Wall Streetu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u posljednjih mjesec dana, što se zahvaljuje pisanju Wall Street Journala kako Fed neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, nagađa se da bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata u idućoj godini.

„Svi posljednji podaci o povjerenju potrošača, trgovini na malo i stopi nezaposlenosti najavljuju promjenu Fedova tona. Posljednji uspon cijena dionica možda je posljedica uobičajenog obrasca 'kupuj na glasine, prodaj na vijesti', stoga me ne bi iznenadilo da nakon sjednice Feda cijene dionica padnu“, kaže Vincent Ganne, analitičar u tvrtki FXCM.

Očekuje se da će na ovoj sjednici Fed dodatno smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, što bi značilo da će u listopadu sasvim ukinuti te poticajne mjere.

S nestrpljenjem se očekuju i nove prognoze Feda o gospodarstvu i kamatnim stopama, što bi tržištu moglo dati jasnije smjernice kada središnja banka kani povećati kamate. Ulagači se, dakako, nadaju da će to biti što kasnije kako bi tržišta što dulje mogla rasti na temelju jeftinog novca.

„Slabljenje podrške središnje banke predstavlja trenutačno najveći rizik za tržišta kapitala“, kaže Vincent Ganne.

Pozitivno je danas na tržišta utjecala vijest kako će kineska središnja banka ubrizgati oko 80 milijardi dolara svježih sredstava u pet najvećih tamošnjih banaka, što se tumači signalom Pekinga da je spreman potaknuti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva, koje u posljednje vrijeme posustaje.

Kako je Kina najveći potrošač sirovina u svijetu, to je izazvalo rast cijena nafte i kovina, koje su danima bile pod pritiskom upravo zbog strahovanja od pada potražnje za njima.

A zahvaljujući oporavku cijena sirovina, danas su poskupile dionice rudarskih kompanija. Cijena Anglo Americana porasla je 1, a ArcelorMittala 1,4 posto.

S druge strane, cijena dionice Inditexa, vlasnika Zara brande, pala je 2,6 posto, nakon što je taj španjolski modni trgovački lanac izvijestio o većem padu dobiti u prvom polugodištu nego što se očekivalo.

Na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje do objave odluka Feda. Oko 13,00 sati terminski S&P, Dow Jones i Nasdaq indeks nisu osjetnije oscilirali.

Komentirajte prvi

New Report

Close