Europske burze porasle treći dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 10:13
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica nastavile rasti.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica nastavile rasti, treći dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio daljnji snažni uspon burzovnih indeksa na američkim i azijskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, na 1.366 bodova, nakon što je jučer skočio 3 posto, što je njegov najveći dnevni skok od studenoga 2011.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,6 i 0,7 posto.

Pozitivno je na tržišta utjecao nastavak euforije na Wall Streetu, nakon što je u srijedu američka središnja banka poručila da očekuje daljnji stabilan rast gospodarstva i obećala da će biti strpljiva po pitanju kamata.

U srijedu i četvrtak S&P 500 indeks skočio je 4,5 posto, što je njegov najveći dvodnevni rast od studenoga 2011. godine. Time je nadoknadio veliku većinu gubitaka iz prethodnih dana, kada je na tržištu vladala panika zbog oštrog pada cijena nafte i ruskog rublja te niza naznaka slabosti najvećih svjetskih gospodarstava.

"Nakon slabog početka, tržište tjedan završava na čvrstim nogama. Pozitivne poruke Feda, stabilizacija situacije u Rusiji i uvjerenje ulagače da će središnje banke eurozone i Japana dodatno olabaviti monetarnu politiku potiču ulagače", navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

Najveći je dobitnik jutros tehnološki sektor, koji je ojačao 1,1 posto, zahvaljujući najavama preuzimanja u sektoru.

S druge strane, oštro je, više od 7 posto, pala cijena dionice KLM-Air Francea, nakon što je taj zrakoplovni prijevoznik smanjio procjenu dobiti u ovoj godini jer su mu zbog nedavnog štrajka pilota porasli troškovi.

Ulagače ohrabruju i najave da će najveće središnje banke u svijetu i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Jutros su s posljednje ovogodišnje sjednice čelnici japanske središnje banke (BOJ) poručili da su i dalje predani masivnim monetarnim mjerama. U priopćenju navode da će BOJ povećati monetarnu bazu za 80.000 milijardi jena ili oko 670 milijardi dolara godišnje, što znači da će središnja banka i dalje tiskati svježi novac kako bi kupovala japanske državne obveznice.

Slična odluka očekuje se početkom iduće godine i od čelnika Europske središnje banke.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte. Nakon što je jučer pala 4 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena 'crnog zlata' porasla 10-ak centi, na 59,30 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu ojačala 30-ak centi, na 54,40 dolara.

Zahvaljujući svemu tome, danas su i na azijskim burzama cijene dionica snažno porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,5 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednjih 15 mjeseci.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros skočio 2,4 posto, na 17.621 bod. U cijelom je tjednu ojačao 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close