Europske burze porasle s najnižih razina u dva tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 10:13
Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1.384 boda.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine u dva tjedna, jer se ulagači nadaju da američki Fed neće previše zaoštriti stav po pitanju monetarne politike.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, na 1.384 boda, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u dva tjedna.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,2 i 0,5 posto.

Poticaj europskim burzama stigao je s Wall Streeta, gdje su jučer cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u posljednjih mjesec dana.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se pisanju obično dobro obaviještenog Wall Street Journala kako Fed neće zauzeti tako čvrst stav po pitanju monetarne politike kao što se nagađalo.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a kako se situacija u gospodarstvu SAD-a poboljšava, špekuliralo se da bi mogli signalizirati povećanje ključnih kamata prije nego što se to na tržištu očekivalo. No, nakon napisa WSJ-a, ta su strahovanja splasnula.

WSJ, naime, piše da će u priopćenju Feda, koje će biti objavljeno danas poslijepodne, ostati uobičajena fraza o držanju kamata na niskim razinama još neko vrijeme.

Špekuliralo se da bi izostavljanje te fraze predstavljalo signal da će Fed uskoro, po prvi puta nakon osam godina, povećati cijenu novca.

Očekuje se da će na ovoj sjednici Fed dodatno smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, što bi značilo da će u listopadu sasvim ukinuti te poticajne mjere.

S nestrpljenjem se očekuju i nove prognoze Feda o gospodarstvu i kamatnim stopama, što bi tržištu moglo dati jasnije smjernice kada središnja banka kani povećati kamate. Ulagači se, dakako, nadaju da će to biti što kasnije kako bi tržišta što dulje mogla rasti na temelju jeftinog novca.

„Fedove procjene kretanja kamata na kraju 205. i 2016. godine mogle bi biti malo povećane u odnosu na prethodne prognoze, što bi tržištima predstavljalo signal da se priprema povećanje cijene novca“, pišu analitičari IHS Global Insighta u bilješci klijentima.

Kako su splasnula strahovanja od preranog povećanja kamata u SAD-u, jutros su porasle i cijene dionica na većini azijskih tržišta.

Doduše, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, na 15.888 bodova, no MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close