Europske burze porasle nakon sedam dana pada

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2018. u 11:27
Foto: Thinkstock

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,7 posto, čime su nadoknadile dio gubitaka od prethodnih dana, kada su pale više od 6 posto.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, prateći jučerašnji uspon Wall Streeta, no očekuje se nestabilno trgovanje dok se tržišta ne smire od potresa prethodnih dana.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,4 posto, što je njegov prvi rast nakon sedam dana pada.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,75 posto, na 7.194 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,45 posto, na 5.186 bodova, a frankfurtski DAX 0,50 posto, na 12.456 bodova.

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,7 posto, čime su nadoknadile dio gubitaka od prethodnih dana, kada su pale više od 6 posto.

No, trguje se oprezno jer je jutros terminski S&P 500 indeks u minusu, što znači da se i danas poslijepodne na najvećoj svjetskoj burzi može očekivati nestabilno trgovanje kao i jučer.

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Dio njih smatra da oštar pad cijena dionica u prethodna dva dana, izazvan strahovanjem ulagača od rasta inflacije, povećanja kamata i precijenjenosti dionica, predstavlja zdravu korekciju, nakon što su mjesecima najvažniji indeksi na Wall Streetu snažno rasli i dosezali nove najviše razine u povijesti.

Podršku tržištima pružaju jačanje najvećih svjetskih gospodarstava – od SAD-a i Kine, do eurozone i Japana – dobri poslovni rezultati kompanija i nedavno uvedena porezna reforma u SAD-u, kojom su smanjeni porezi kompanijama.

S druge strane, dio analitičara smatra da je tržište nakon višegodišnjeg snažnog rasta i neprestanog dosezanja rekordnih razina precijenjeno, s obzirom na planove središnjih banaka u svijetu da ove godine ukinu poticajne monetarne mjere koje su godinama niskom cijenom novca podržavale rast tržišta dionica.

I na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok je na početku jutrošnjeg trgovanja bio na dobitku oko 2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 21.645 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close