Europske burze porasle četvrti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 09:42
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica nastavile rasti.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica nastavile rasti, četvrti dan zaredom, zahvaljujući dobrom raspoloženju na Wall Streetu i azijskim burzama, kao i stabilizaciji cijena nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,6 posto, na 1.366 bodova, nakon što je prošloga tjedna skočio 3 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,6 i 0,8 posto.

Europski su ulagači i dalje pod dojmom snažnog rasta cijena dionica na Wall Streetu u posljednja tri dana prošloga tjedna, nakon što je Fed poručio da se američko gospodarstvo stabilno oporavlja i da se iduće godine može očekivati povećanje kamata u SAD-u, ali da će po tom pitanju biti 'strpljiv'.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte. Nakon što je prošloga tjedna pala 2 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena 'crnog zlata' porasla 1,4 posto, na 62,20 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu ojačala 1 posto, na 57,75 dolara.

STOXX Europe 600 indeks naftnog i plinskog sektora skočio je jutros 2,1 posto.

Podršku tržištu pruža i uobičajeno 'uljepšavanje portfelja' pred kraj godine, kada fond menadžeri kupuju dionice koje su u toj godini zabilježile najveći rast, što potiče uspon burzovnih indeksa.

Uz to, očekuje se mršav obujam trgovanja zbog predstojećih božićnih blagdana, što utječe na veće oscilacije cijena dionica.

"Očekujemo uspon tržišta jer će obujam biti mršav i jer se bliži kraj godine. Uspon cijena dionica na Wall Streetu i azijskim tržištima također potiče, kao i oporavak dionica u naftnom i rudarskom sektoru", kaže Jawaid Afsar, trgovac u tvrtki Securequity.

Zahvaljujući svemu tome, danas su i na azijskim burzama cijene dionica snažno porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros ojačao 0,1 posto, na 17.635 bodova, najvišu razinu u dva tjedna.

Komentirajte prvi

New Report

Close