Europske burze ponovno u minusu zbog Kine

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u minusu 2 posto, nakon što je jučer skočio 4,2 posto.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica ponovno u silaznoj putanji jer ulagači nisu sigurni da će nove mjere kineskih vlasti preokrenuti trendove u tamošnjem gospodarstvu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 11,00 sati u minusu 2 posto, nakon što je jučer skočio 4,2 posto.  

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 1,15 posto, na 6.011 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,40 posto, na 4.501 bod, a frankfurtski DAX 1,45 posto, na 9.981 bod.

U ponedjeljak je FTSEurofirst 300 indeks zabilježio najveći dnevni pad od 2008. godine, da bi u utorak nadoknadio veći dio tih gubitaka.

No, europski burzovni indeksi danas su ponovno u minusu jer ulagače zabrinjava slabljenje kineskog gospodarstva, koje bi ove godine moglo porasti manje od 7 posto, što bi bio najsporiji rast u 25 godina.

"Mislim da je silazni trend cijena i dalje prisutan jer je rast globalnog gospodarstva anemičan. Moguće je da će svaki uspon cijena ulagači iskoristiti za prodaju dionica", kaže Richard Griffiths, direktor u tvrtki Berkeley Futures.

Pod najvećim su pritiskom dionice u rudarskom sektoru, što je posljedica kretanja cijena sirovina na najnižim razinama u šest i pol godina.

Ulagači se, naime, plaše da će usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvati pad potražnje za sirovinama, a time i njihove cijene.

Pod pritiskom su i dionice banaka, koje su znatno izložene na tržištima kapitala.

A u Šangaju su danas cijene dionica ponovno pale, za 1,3 posto, jer ulagači nisu sigurni da su nove mjere vlasti dovoljne za preokret trendova u kineskom gospodarstvu.

Ipak, pad je cijena usporen, s obzirom da su u ponedjeljak i utorak kineski burzovni indeksi potonuli 16 posto.

Jučer je kineska središnja banka smanjila ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 4,6 posto, dok je stopu izdvajanja obveznih rezervi velikih banaka smanjila na 18 posto. Time će na kineska financijska tržišta biti ubrizgano više od 100 milijardi dolara svježeg novca, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva.

Nakon što su pale šest dana zaredom, na Wall Streetu bi danas cijene dionica mogle porasti, pokazuju američki terminski indeksi.

No, očekuje se nestabilno trgovanje, slično jučerašnjem, kada su indeksi bili na dobitku sve do posljednjeg sata trgovanja, a onda su skliznuli duboko u negativno područje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve