Europske burze podržali dobri pokazatelji iz Njemačke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 14:28
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.359 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica u utorak porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače, koji se nadaju novim poticajnim mjerama Europske središnje banke, ohrabrilo i poboljšanje raspoloženja ulagača u Njemačkoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u plusu 0,5 posto, na 1.359 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,5 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na dobitku 0,50 posto, na 6.703 boda, dok je pariški CAC porastao 0,70 posto, na 4.256 bodova, a frankfurtski DAX 1,20 posto, na 9.417 bodova.

Pozitivno je na tržišta utjecao podatak o rastu ZEW indeksa raspoloženja njemačkih analitičara i investitora u studenome, prvi puta u gotovo godinu dana, što najavljuje bolje dane za najveće gospodarstvo eurozone.

„Očekujemo da će njemačko gospodarstvo zadržati tempo rasta iz ove godine u idućoj – tako da neće biti znatnijeg poboljšanja, ali ni razočaranja“, kaže Matthias Thiel, strateg u tvrtki M.M. Warburg & CO.

Zahvaljujući tome, danas je nastavljen uspon cijena dionica, nakon što je jučer ulagače ohrabrila izjava predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da su monetarne vlasti spremne uvesti dodatne poticajne mjere, pa i kupnju državnih obveznica, ako sadašnje mjere ne uspiju potaknuti gospodarski rast eurozone.

Doduše, Draghi nije kazao ništa novoga, no nakon niza naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, dobro je znati, kažu analitičari, da su središnje banke i dalje spremne poticati rast.

„Europska tržišta, potpuno je jasno, pokreće ECB. Činjenica je da je Draghijeva potvrda predanosti banke poticajnim gospodarskim mjerama pozitivna za tržišta“, kaže Alexandre Baratez, analitičar u tvrtki IG France.

Među najvećim su dobitnicama danas dionice automobilskih proizvođača, nakon što je objavljeno da je u listopadu prodaja vozila na europskim tržištima porasla 6,2 posto na godišnjoj razini. Zahvaljujući tome, cijena dionice Volkswagena porasla je 1,4 posto.

A sudeći po terminskim indeksima, na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje. Ooko 12,30 sati S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer za toliko porastao, dosegnuvši novu rekordnu razinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close