Europske burze pod pritiskom slabog raspoloženja u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2014. u 13:07
Thinkstock

Slabi gospodarski pokazatelji iz Njemačke pritisnuli su danas cijene dionica na europskim burzama, no gubici su znatno manji nego u prethodna dva dana jer je Europska središnja banka (ECB) poručila da će još dugo voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

Slabi gospodarski pokazatelji iz Njemačke pritisnuli su danas cijene dionica na europskim burzama, no gubici su znatno manji nego u prethodna dva dana jer je Europska središnja banka (ECB) poručila da će još dugo voditi vrlo labavu monetarnu politiku.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,1 posto, na 1.374 boda, nakon što je u prethodna dva dana potonuo gotovo 2 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,25 posto, na 6.657 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 posto, na 9.578 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,25 posto, na 4.369 bodova.

Ulagače je razočaralo izvješće Ifo instituta, prema kojemu je indeks poslovnog raspoloženja u Njemačkoj u rujnu pao peti mjesec zaredom, i to na najnižu razinu od travnja prošle godine. To pokazuje da je teško za očekivati snažan oporavak najvećeg europskog gospodarstva nakon 0,2-postotnog pada u drugom tromjesečju.

Ti podaci nadovezali su se na jučerašnje podatke tvrtke Markit koji su pokazali da su gospodarske aktivnosti na početku rujnu oslabile.

„Šira slika pokazuje da situacija u Europi nije dobra. Skeptičan sam po pitanju kretanja cijena dionica. Nedavno je tržište bilo u zamahu, no ulagači sada povlače dio zarade s tržišta“, kaže Darren Courtney-Cook, direktor u tvrtki Central Markets Investment Management.

Ipak, pad cijena dionica danas je znatno manji nego u prethodna dva dana, što se zahvaljuje predsjedniku ECB-a Mariju Draghiju koji je jutros u intervjuu jednoj francuskoj radio postaji kazao da će središnja banka još dugo voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku kako bi potaknula rast stope inflacije s vrlo niskih razina prema ciljanoj granici od 2 posto.

„Draghi je samo potvrdio ono što je već govorio u posljednje vrijeme. To je pozitivno, ali nedovoljno da bi spriječilo pad cijena dionica. Nakon niza slabih gospodarskih pokazatelja iz Europe i Kine, konsolidacija tržišta vjerojatno još nije završena“, kaže Andrea Tueni, trgovac u Saxo banci.

Europska su tržište pod pritiskom i zbog jučerašnjeg pada S&P 500 indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom. A oko 12,30 sati terminski S&P 500 indeks bio je u blagom plusu od 0,1 posto, što znači da bi pad cijena dionica mogao biti zaustavljen, ali da će se trgovati vrlo oprezno.

Komentirajte prvi

New Report

Close