Europske burze pod pritiskom slabih gospodarskih vijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 10:00
Foto: Thinkstock

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u kolovozu 6,9 posto na godišnjoj razini, najmanje od 2008. godine.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer je niz slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka iz Kine izazvao strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 posto, na 1.377 bodova, nastavljajući klizanje od prošloga tjedna.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,4 posto.

Kao i na azijskim burzama, cijene dionica na europskim tržištima pod pritiskom su slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz kineskog gospodarstva.

Industrijska proizvodnja u Kini porasla je u kolovozu 6,9 posto na godišnjoj razini, najmanje od 2008. godine, kada je svjetsko gospodarstvo uzdrmala financijska kriza. To je znatno sporiji rast nego u srpnju, kada je iznosio 9 posto, i znatno manji od 8,8 posto, koliko su analitičari očekivali.

Podaci o prometu u trgovini na malo, investicijama i uvozu također su slabiji nego što se očekivalo, što je izazvalo strahovanja ulagača od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Ti podaci potvrđuju da je nakon jačanja u drugom tromjesečju zamah gospodarstva na početku trećeg kvartala oslabio“, navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima. Pritom su smanjili procjene rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini sa 7,4 na 7,2 posto.

Ulagače zabrinjava i to što je kineska vlada ovih dana poručila da nije zabrinuta usporenim tempom rasta gospodarstva, premda bi u cijeloj godini mogao biti ispod planiranih 7,5 posto. To bi moglo značiti da ne kani uvesti dodatne poticajne mjere, čemu su se ulagači nadali.

Zbog usporavanja rasta Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su jutros pale cijene nafte i kovina. Terminska cijena nafte skliznula je više od 1, a bakra 0,7 posto. Cijena zlata zaronila je, pak, na najnižu razinu u osam mjeseci, 1.225 dolara po unci.

Zbog toga su se, pak, pod pritiskom našle cijene dionica naftnih i rudarskih kompanija. STOXX Europe 600 indeks naftnog sektora potonuo je jutros 1,2 posto, dok je rudarski sektor oslabio 0,4 posto.

Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica znatno pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati na gubitku 0,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u pet tjedana. U nešto više od tjedan dana taj je indeks potonuo više od 4 posto, skliznuvši s najviše razine u gotovo sedam godina.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close