Europske burze pod pritiskom slabih gospodarskih pokazatelja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2014. u 12:58
Thinkstock

Tržišta su pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo PMI indeksa aktivnosti, što je ponovno izazvalo strahovanja ulagača od usporavanja rasta gospodarstva eurozone.

Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, jer su slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci iz Njemačke i Francuske izazvali strahovanja od daljnjeg usporavanja rasta gospodarstva eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,4 posto, na 1.354 boda, nakon što je jučer ostao nepromijenjen.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,60 posto, na 6.655 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,0 posto, na 4.223 boda, a frankfurtski DAX 0,55 posto, na 9.418 bodova.

Tržišta su pod pritiskom slabijih nego što se očekivalo PMI indeksa aktivnosti, što je ponovno izazvalo strahovanja ulagača od usporavanja rasta gospodarstva eurozone.

Prema izvješću tvrtke Markit, PMI indeks aktivnosti u eurozoni skliznuo je u studenome na 51,4 boda, niže nego što je itko očekivao u anketi Reutersa. Pritom je PMI indeks uslužne aktivnosti pao na 51,3 boda, a proizvodne na 50,4 boda.

"To je veliko razočaranje za Europsku središnju banku. Unatoč svim poticajnim monetarnim mjerama, gospodarstvo eurozone manje više stagnira, a povećava se mogućnost pritiska na dolje", kaže Chris Williamson, ekonomist iz Markita.

Razočaranje je tim veće što su nedavni podaci o poboljšanju raspoloženja ulagača u Njemačkoj potaknuli nadu da se situacija u najvećem europskom gospodarstvu poboljšava.

"To je razočaravajuće, posebice nakon što je ZEW izvješće o raspoloženju ulagača bilo znatno bolje nego što se očekivalo. Novi podaci ne podržavaju raspoloženje u eurozoni", kaže Alastair McCaig, analitičar u tvrtki IG.

Loše raspoloženje posljedica je i novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Prema izvješću HSBC banke i tvrtke Markit, PMI indeks proizvodne aktivnosti skliznuo je u studenome s 50,4 na 50 bodova, najnižu razinu u šest mjeseci.

"I idućih mjeseci očekujemo neizvjesnost po pitanju izvoza i tržišta nekretnina. Mislimo da su gospodarstvu nužne nove monetarne i fiskalne poticajne mjere", kaže Hongbin Qu, ekonomist u HSBC banci.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 7,3 posto, sporije nego u prethodnom, pa bi u cijeloj ovoj godini rast gospodarstva mogao biti najniži u posljednje 24 godine.

I na Wall Streetu se danas očekuje oprezno trgovanje. Oko 12,30 sati S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,4 posto, nakon što su jučer taj i Dow Jones indeks blago skliznuli s najviših razina u povijesti.

Komentirajte prvi

New Report

Close