Europske burze pod pritiskom šesti dan zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. veljača 2018. u 11:18
Foto: Thinkstock

Na europskim je burzama nastavljen oštri pad cijena od prošloga tjedna jer su ulagači zabrinuti zbog rasta prinosa na obveznice.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale, nastavljajući silazni trend od prošloga tjedna, jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 1,4 posto, skliznuvši šesti trgovinski dan zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 1,05 posto, na 7.365 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 1,0 posto, na 5.310 bodova, a frankfurtski DAX 0,80 posto, na 12.684 boda.

Na europskim je burzama nastavljen oštri pad cijena od prošloga tjedna jer su ulagači zabrinuti zbog rasta prinosa na obveznice.

A skok prinosa na američke državne obveznice na najviše razine od 2014. godine uslijedio je u petak nakon snažnih podataka s američkog tržišta rada i naznaka rasta tamošnjih plaća.

To bi moglo potaknuti rast potrošnje i inflacije, pa bi američka središnja banka u ovoj godini mogla ubrzati tempo povećanja kamata.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

U svim su sektorima jutros na europskim burzama cijene dionica u minusu, a među najvećim je gubitnicima tehnološki sektor, s prosječnim padom cijena za 1,6 posto.

Pod pritiskom su i rudarski te energetski sektor zbog pada cijena sirovina i nafte.

Nakon što je prošloga tjedna skliznula 1,3 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu pala daljnjih 50-ak centi, na 64,90 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio 60-ak centi, na 67,95 dolara, nakon što mu je prošloga tjedna cijena potonula 2,7 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 1,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,5 posto, na 22.682 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close