Europske burze pod pritiskom pada Wall Streeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2014. u 10:13
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u mjesec dana.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u mjesec dana, jer je oštar pad burzovnih indeksa na Wall Streetu i u Aziji naveo ulagače na oprez.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na gubitku 0,2 posto, na 1.370 bodova, nakon što je jučer potonuo 0,9 posto, zaronivši na najnižu razinu u mjesec dana.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,2 posto, dok je pariški CAC ojačao 0,1 posto.

Europske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad S&P 500 indeksa na Wall Streetu za 1,6 posto, najviše od srpnja, što je posljedica strahovanja da će jačanje dolara nagristi prihode američkih kompanija na svjetskom tržištu.

Zbog špekulacija da bi američka središnja banka uskoro mogla zaoštriti monetarnu politiku, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, kreće se na najvišim razinama u četiri godine.

„Uspon dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda multinacionalnih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni“, kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Jačanje dolara izaziva i poskupljenje sirovina za one koji posluju drugim valutama, pa bi mogla pasti potražnja, a time i cijena sirovina. A to bi, pak, moglo pritisnuti dionice rudarskih kompanija.

Zabrinjavajuće je i to što je jučer S&P 500 indeks skliznuo ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Taj prosjek dosad mu je pružao potporu, dok pad ispod njega najavljuje daljnje klizanje cijena dionica.

Zbog toga se postavlja pitanje ulazi li tržište u fazu korekcije cijena dionica, odnosno njihovog pada za 10 posto u odnosu na prethodnu najvišu razinu, što na Wall Streetu nije zabilježeno još od 2012. godine. Nakon jučerašnjeg gubitka, S&P 500 indeks skliznuo je 2,3 posto u odnosu na njegovu rekordnu razinu od početka mjeseca.

Oštar pad Wall Streeta već je jutros uzdrmao azijska tržišta, pa je na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,9 posto, na 16.229 bodova, a za toliko je pao i MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih.

Komentirajte prvi

New Report

Close