Europske burze pod pritiskom pada cijena nafte i ruske valute

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2014. u 13:16
Thinkstock

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica ponovno pale, nakon rasta dan prije, jer su cijene nafte i dalje pod pritiskom, a ulagače zabrinjava i rizik od financijske krize u Rusiji.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica ponovno pale, nakon rasta dan prije, jer su cijene nafte i dalje pod pritiskom, a ulagače zabrinjava i rizik od financijske krize u Rusiji.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,8 posto, na 1.305 bodova, nakon što je jučer skočio 1,9 posto.

Frankfurtski DAX indeks bio je u 12,30 sati na gubitku 0,75 posto, na 9.489 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,55 posto, na 4.070 bodova, a londonski FTSE 0,80 posto, na 6.282 boda.

Jučer su cijene europskih dionica snažno porasle jer su se ulagači ponadali da je zaustavljen pada cijena nafte i tečaja ruskog rublja. No, njihova nada kratko je trajala.

Cijene nafte pale su danas oko 1 posto, krenuvši ponovno prema najnižim razinama u pet i pol godina. Na londonskom je tržištu cijena pala 55 centi, na 59,45 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu skliznula 85 centi, na 55,10 dolara.

Zbog toga su pod pritiskom dionice naftnih kompanija. Cijene BP-a, Totala i Saipema pale su između 0,5 i 2,5 posto.

Loše na tržište utječe i strah ulagača od od financijske krize u Rusiji. Premda je u ponedjeljak ruska središnja banka povećala kamate za 6,5 postotnih bodova, na 17 posto, u utorak je tečaj rublja prema dolaru potonuo 11 posto, što je njegov najveći dnevni pad od ruske financijske krize 1998. godine.

U jednom je trenutku dolar jučer vrijedio čak 80 rubalja, dok se danas njegov tečaj kreće oko 68,60 rubalja, što je oko 1,5 posto više u odnosu na početak trgovanja.

"Ovotjedni napad na rubalj bio je izuzetno snažan, a tržišta sada uračunavaju recesiju u Rusiji iduće godine. Pod pritiskom su dionice mnogih kompanija izloženih na ruskom tržištu, pa ih je bolje izbjegavati dok se situacija ne stabilizira", kaže Arnaud Scarpaci, portfelj menadžer u fondu Montaigne Capital.

Cijena dionice Raiffeisen Bank International, koja znatno ovisi o poslovanju u Rusiji, pala je danas gotovo 3 posto, pa je njezin gubitak u ovoj godini povećan na 53 posto.

Cijene dionica danskog proizvođača piva Carlsberga i finskog proizvođača guma Nokiana, koji su znatno izloženi na ruskom tržištu, pale su od početka godine 24, odnosno 44 posto.

Zbog svega toga splasnula je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, kao što su dionice, dok raste privlačnost onih koje se smatraju sigurnijim utočištem u nesigurna vremena.

Zbog toga su danas porasle cijene državnih obveznica, pa su prinosi na njemačke, britanske i japanske obveznice pali na rekordno niske razine.

Na Wall Streetu se, pak, danas očekuje blagi oporavak cijena dionica, nakon što su u proteklih tjedan dana Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4,5 posto.

Oko 12,30 sati S&P 500 terminski indeks bio je u plusu 0,4 posto, jer se ulagači nadaju da će čelnici američke središnje banke u priopćenju, nakon dvodnevne sjednice, poručiti da neće žuriti s povećanjem kamata, s obzirom na oštar pad cijena nafte i tečaja rublja te slabost najvećih svjetskih gospodarstava.

No, dio analitičara smatra da bi Fed mogao izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim razinama još "određeno vrijeme". To bi značilo da su čelnici središnje banke zauzeli čvršći stav po pitanju monetarne politike, ta da se iduće godine može očekivati povećanje kamata.

"Ulagači su vrlo oprezni dok ne bude jasnije što Fed kani učiniti. Ako doista promijeni retoriku, dolar bi ojačao, dok bi cijene nafte mogle dodatno pasti, što bi izazvalo daljnja previranja na tržištima", kaže Simon Derrick, valutni strateg u Bank of New York Mellon.

Komentirajte prvi

New Report

Close