Europske burze pod pritiskom pada cijena dionica u Grčkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 14:20
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom, ponajviše u Grčkoj zbog najave nove vlade da će zamrznuti privatizacijske procese, dok ostala tržišta podržavaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u minusu 0,1 posto, na 1.474 boda, nakon što je jučer oslabio 0,8 posto.

Londonski FTSE indeks bio je istodobno na gubitku 0,10 posto, na 6.803 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 10.613 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.608 bodova.

Najviše su, oko 3,6 posto, danas pale cijene dionica na burzi u Ateni, povećavši svoj gubitak od početka tjedna na više od 10 posto.

Današnji pad posljedica je najave vlade pod vodstvom Syrize, radikalne ljevičarske stranke koja je odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u nedjelju, da će zamrznuti privatizacijske procese u komunalnoj tvrtki PPC i najvećoj grčkoj luci, u Pireju. Cijena dionice PPC-a potonula je više od 6, a Pirejske luke više od 8 posto.

Među najvećim je gubitnicama i dionica Rochea, s padom cijene za gotovo 2 posto, nakon što je taj švicarski farmaceutski div lani ostvario nešto slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo i najavio manje nego što se očekivalo povećanje dividende.

Analitičari kažu da će ta kompanija teško zadržati visoku dividendu, s obzirom da će joj nedavni skok tečaja švicarskog franka nagristi prihode iz inozemstva.

S druge strane, znatno su danas porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, jer su ulagače oduševili rekordni poslovni rezultati Applea.

Cijena dionice tog tehnološkog diva skočila je 7 posto, nakon što je tvrtka izvijestila da je njezina čista dobit u četvrtom lanjskom tromjesečju dosegnula 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, dok su zahvaljujući snažnom rastu prodaje iPhonea, prihodi kompanije dosegnuli 74,6 milijardi dolara, čak 29 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Cijena dionice Electroluxa skočila je, pak, gotovo 9 posto, nakon što je taj švedski proizvođač kućanskih aparata u ovoj godini najavio znatan rast prodaje s obje strane Atlantika.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 5 posto kompanija iz sastava europskog STOXX 600 indeksa, pri čemu ih je 69 posto nadmašilo ili dosegnulo očekivanja analitičara, što budi nadu u dugoočekivani oporavak europskog gospodarstva.

„Američki investitori dugo su oklijevali s ulaganjem u europske dionice jer su sumnjali u oporavak gospodarstva. No, nakon agresivnih poticajnih mjera Europske središnje banke, raspoloženje se mijenja. Vrlo je izgledno da će se investicije ponovno početi slijevati u Europu“, kaže Cyrille Collet, direktor u tvrtki CPR AM.

Od početka godine londonski FTSE indeks na dobitku je 3,6 posto, dok je pariški CAC skočio 7,9, a frankfurtski DAX 8,3 posto. Na Wall Streetu je, pak, u istom razdoblju S&P 500 indeks oslabio 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close