Europske burze pod pritiskom pada azijskih tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 11:46
Thinkstock

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,5 posto.

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, jer je ulagače pokolebao pad cijena dionica na azijskim tržištima, što je ponajviše posljedica prosvjeda u Hong Kongu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen na 1.377 bodova, nakon što je prošloga tjedna potonuo 1,7 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,5 posto.

Europski su ulagači suzdržani zbog jutrošnjeg pada cijena dionica na azijskim tržištima, ponajviše u Hong Kongu, oko 2 posto.

Posljedica je to prosvjeda tisuća ljudi koji od Pekinga traže veće političke slobode. Zbog žestine prosvjeda, kakvi nisu zabilježeni više od 20 godina otkako je Kina preuzela kontrolu nad tom bivšim britanskom kolonijom, intervenirala je i policija rastjeravši prosvjednike suzavcima i palicama, što je za Hong Kong vrlo neuobičajeno.

Zbog toga su jutros na europskim burzama pod najvećim pritiskom dionice tvrtki koje su najviše izložene poslovanju u Hong Kongu i drugim azijskim tržištima. Tako je cijena dionice HSBC banke pala 1, a proizvođača luksuzne robe Richemonta 1,7 posto.

Pale su i cijene dionica rudarskih kompanija, pa je, primjerice, dionica Rio Tinta pojeftinila 1 posto.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, potonuo je 1,3 posto, zaronivši na najnižu razinu od polovice svibnja.

Međutim, tokijski Nikkei indeks ojačao je jutros 0,5 posto, na 16.310 bodova. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica japanskih izvoznika jer zbog daljnjeg jačanja dolara prema jenu njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju konkurentniji.

A premda je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla 11 tjedana zaredom, što nije zabilježeno još nikada otkako je 1971. godine dozvoljeno slobodno formiranje tečaja američke valute, dolar je i dalje u usponu.

Jutros je na valutnim tržištima njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo 85,73 boda, najvišu razinu od srpnja 2010. godine.

Kako je pritom dolar ojačao prema euru, to bi danas moglo pozitivno utjecati na dionice velikih europskih izvoznika. No, s druge strane, moglo bi loše utjecati na Wall Street, gdje je već prošloga tjedna jačanje dolara uznemirilo ulagače.

Komentirajte prvi

New Report

Close