Europske burze pale zbog prosvjeda u Hong Kongu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. rujan 2014. u 14:29
Thinkstock

Na europskim su burzama indeksi danas pali, a zbog prosvjeda u Hong Kongu pod pritiskom su dionice banaka koje su tamo najviše izložene, dok su zbog jačanja dolara oslabile i dionice rudarskih kompanija.

Na europskim su burzama indeksi danas pali, a zbog prosvjeda u Hong Kongu pod pritiskom su dionice banaka koje su tamo najviše izložene, dok su zbog jačanja dolara oslabile i dionice rudarskih kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 13,00 sati u minusu 0,3 posto, na 1.372 boda, nakon što je prošloga tjedna potonuo 1,7 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 13,00 sati na gubitku 0,20 posto, na 6.636 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 9.476 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.381 bod.

Europske ulagače uznemirio je jutrošnji pad cijena dionica na azijskim tržištima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, potonuo je 1,2 posto, zaronivši na najnižu razinu od polovice svibnja.

Najviše su, oko 1,9 posto, pale cijene u Hong Kongu, što je posljedica prosvjeda tisuća ljudi koji od Pekinga traže veće političke slobode. Zbog žestine prosvjeda, kakvi nisu zabilježeni više od 20 godina otkako je Kina preuzela kontrolu nad tom bivšim britanskom kolonijom, intervenirala je i policija rastjeravši prosvjednike suzavcima i palicama.

Zbog toga su danas na europskim burzama pod najvećim pritiskom dionice tvrtki koje su najviše izložene poslovanju u Hong Kongu. Tako je cijena dionice HSBC banke pala 1,5, a Standard Chartereda 1,7 posto.

Iz istog je razloga oštro, 2,5 posto, pala cijena dionice proizvođača luksuzne robe Richemonta, vlasnika Cartiera.

„Prosvjedi u Hong Kongu još su jedan dodatak sumornim izgledima tržišta na ulasku u listopad“, kaže Justin Haque, broker u tvrtki Hobart Capital Markets.

Pod pritiskom su i dionice rudarskih kompanija, jer zbog jačanja dolara padaju cijene sirovina. Cijena bakra skliznula je danas na najnižu razinu u tri mjeseca.

To je, pak, izazvalo pad cijene dionice Rio Tinta za 1,4 posto.

A premda je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla 11 tjedana zaredom, što nije zabilježeno nikada otkako je 1971. godine dozvoljeno slobodno formiranje tečaja američke valute, dolar je u usponu i na početku ovoga tjedna.

Jutros je na valutnim tržištima njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svjetskih valuta, dosegnuo 85,79 bodova, najvišu razinu od srpnja 2010. godine.

Do podneva je, doduše, skliznuo na 85,62 boda, no analitičari ne vjeruju da je time zaustavljen njegov uspon jer se sve više špekulira o ranijem nego što se očekivalo povećanju kamata u SAD-u zbog jačanja američkog gospodarstva.

„Snaga dolara navodi ulagače da se odmaknu od dionica i ulažu u američku valutu. Kako je sve izglednije povećanje kamata u SAD-u, uz niz podataka koji ukazuju na poboljšanje situacije u američkom gospodarstvu, jačanje dolara ne iznenađuje“, kaže James Hughes, analitičar u tvrtki Alpari.

Loše ne tržišta utječe i pad američkih terminskih indeksa, što najavljuje loš dan na Wall Streetu. Prošloga su tjedna cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi zabilježile najveći tjedni pad od početka kolovoza, no ulagači su se nadali da bi rast indeksa u petak, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih podataka, mogao predstavljati prekretnicu.

Te su nade, međutim, splasnule jer je terminski S&P 500 indeks u 13,00 sati bio u minusu oko 0,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close