Europske burze pale zbog grčke dužničke drame

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2015. u 09:53
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama ujutro cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio nedostatak napretka u pregovorima između Grčke i njezinih kreditora, dok rizik od bankrota te članice eurozone raste.

Na europskim su burzama ujutro cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio nedostatak napretka u pregovorima između Grčke i njezinih kreditora, dok rizik od bankrota te članice eurozone raste.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati na gubitku 0,7 posto, na 1.562 boda, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,5 i 0,9 posto.

Europske ulagače obeshrabrio je neuspjeh i jučerašnjeg, trećeg sastanka ministara financija eurozone u samo tjedan dana u vezi grčkih dužničkih problema.

Ministri će se ponovno sastati u subotu, što će biti njihov posljednji pokušaj da postignu dogovor prije idućega tjedna, kada Grčkoj na naplatu stiže MMF-ov kredit od 1,6 milijardi eura.

Grčka nema novca da bi isplatila taj kredit, pa joj je nužna nova tranša međunarodne pomoći od 7,2 milijarde eura. No, kreditori iz eurozone traže od Atene reforme, dok se grčka vlada opire novim mjerama štednje. Stoga Grčkoj prijeti bankrot krajem lipnja, dok bi se eurozone trebala pripremiti za mogućnost bure na financijskim tržištima.

Analitičari kažu da se danas može očekivati oprezno trgovanje jer ulagači neće riskirati uoči vikenda, s obzirom da ne znaju što će ih dočekati idućega tjedna.

"Do otvaranja tržišta u ponedjeljak, Grčka će morati postići dogovor s kreditorima ili joj slijedi bankrot zbog dospijeća kreditne rate MMF-a", kaže Craig Erlam, analitičar u tvrtki OANDA.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio na gubitku 1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, na 20.706 bodova. No, u cijelom proteklom tjednu ojačao je 2,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close