Europske burze pale uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. rujan 2015. u 11:06
Foto: Thinkstock

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1,1 i 1,4 posto.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica oštro pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer se ulagači klone rizika uoči objave izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluku Feda o kamatama.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 posto, na 1.412 bodova, nakon što je jučer skočio 2,4 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1,1 i 1,4 posto.

Jučer su europske burze snažno porasle, zahvaljujući poruci Europske središnja banke (ECB) da će dodatno olabaviti monetarnu politiku ako to bude potrebno.

Međutim, jutros se smjer tržišta preokrenuo jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne i koje bi moglo utjecati na odluku američke središnje banke o ključnim kamatnim stopama.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih u SAD-u povećan za oko 220.000, otprilike isto kao i mjesec dana prije.

"Izvješće o zaposlenosti sigurno će biti interpretirano kao nepoticajno za tržišta dionica. Jer, ako rast bude veći nego što se očekuje, to će izazvati prodaju dionica jer bi moglo značiti da će Fed već u rujnu povećati kamate. A ako izvješće bude slabije od očekivanja, to će biti još jedan u nizu pokazatelja slabljenja globalnog gospodarstva i opet razlog za prodaju dionica", kaže Jonathan Sudaria, trgovac u London Capital Group.

A ako Fed, po prvi puta od 2006. godine, poveća kamate s rekordno niskih razina od oko nula posto, tržište bi izgubilo podršku jeftinog novca koji je godinama poticao rast cijena dionica.

Nesigurnost na tržištu posljedica je također usporavanja rasta kineskog gospodarstva, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

A to bi moglo smanjiti potražnju za sirovinama, pa se cijene nafte već danima kreću nedaleko najnižih razina u više od šest godina.

Kako su cijene nafte i jutros pale, pod najvećim su pritiskom dionice u energetskom sektoru, koje su skliznule oko 2 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,2 posto, na 17.792 boda, najnižu razinu u sedam mjeseci. U cijelom tjednu izgubio je 7 posto, što je njegov najveći tjedni pad od travnja prošle godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close