Europske burze pale nakon pet dana rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2014. u 13:38
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon pet dana rasta.

Na europskim su burzama u petak cijene dionica pale, nakon pet dana rasta, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cijena nafte na najniže razine od 2010. godine.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 12,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.385 boda, nakon što je jučer porastao peti dan zaredom, za 0,2 posto.

Frankfurtski DAX indeks bio je istodobno na gubitku 0,55 posto, na 9.920 bodova, dok je pariški CAC skliznuo 0,35 posto, na 4.365 bodova, a londonski FTSE 0,70 posto, na 6.675 bodova.

Pod najvećim je pritiskom energetski sektor, zbog oštrog pada cijena nafte nakon što je jučer Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila zadržati dosadašnju razinu proizvodnje od 30 milijuna barela dnevno, unatoč prekomjernoj opskrbi.

Nakon oštrog jučerašnjeg pada, na londonskom je tržištu u petak cijena barela nafte skliznula daljnjih 1 posto, zaronivši na 72 dolara, najnižu razinu od 2010. godine. Od početka studenoga cijena nafte na tom je tržištu pala oko 15 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od kraja 2008. godine.

"Cijena od 72 dolara znatno je ispod razina koje zadaju velike glavobolje mnogim kompanijama u energetskom sektoru, kao i velikim izvoznicama nafte, kao što su Iran, Libija ili Rusija", kaže Alexandre Baradez, kaže analitičar u tvrtki IG.

Zbog toga su danas cijene dionica BP-a, Totala, Saipema i Seadrilla pale između 3,5 i 4,6 posto. Tako je nastavljen oštar pad tog sektora, koji je u proteklih pet mjeseci potonuo više od 20 posto.

"S duge strane, pad cijena nafte dobra je vijest za druge kompanije, čije poslovanje uvelike ovisi o troškovima goriva, kao što su one iz zrakoplovnog sektora", kaže Baradez.

Cijene dionica Ryanaira, Lufthanse i Air Francea skočile su danas između 3,5 i 8 posto.

Pad cijena nafte je i najveći uzrok deflacijskih prijetnji u eurozoni. Prema danas objavljenom izvješću Eurostata, u studenom je inflacija u eurozoni ponovo skliznula na 0,3 posto, najnižu razinu u pet godina koju je zabilježila već u rujnu.

Premda to izaziva strahovanja od deflacije, niska inflacija s duge strane podržava tržišta jer bi mogla natjerati Europsku središnju banku na dodatno labavljenje monetarne politike.

I na Wall Streetu se danas očekuje pad cijena dionica s rekordnih razina dosegnutih u srijedu. Jučer se na najvećoj svjetskoj burzi zbog dana zahvalnosti nije radilo, dok će se danas raditi skraćeno. Oko 12,30 sati S&P 500 terminski indeks bio je u minusu 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close