Europske burze pale, nakon jučerašnjeg rasta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2014. u 10:58
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,8 posto, na 1.299 bodova, nakon što je jučer porastao 0,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati europskih kompanija, kao i pad indeksa na Wall Streetu.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,8 posto, na 1.299 bodova, nakon što je jučer porastao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 1 i 1,2 posto.

Premda je ulagače uznemirila vijest da je najmanje 11 banaka iz eurozone palo na 'stres testu' Europske središnje banke, jučer su cijene dionica na europskim burzama porasle, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima iz SAD-a i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Međutim, situacija se u međuvremenu preokrenula. Sinoć su na Wall Streetu cijene dionica pale, nakon četiri dana rasta, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte.

Terminska cijena 'crnog zlata' na američkom tržištu potonula je jučer 2,8 posto, zaronivši blizu najnižih razina u dvije godine, što je posljedica izvješća da su zalihe nafte u SAD-u neočekivano snažno porasle drugi tjedan zaredom.

To ukazuje na slabljenje potražnje za naftom, što je, pak, posljedica slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava. A ni danas objavljeni pokazatelji nisu odagnali ta strahovanja.

Aktivnost u francuskom proizvodnom sektoru u listopadu je slabija nego što su analitičari procjenjivali. Stoga se sa zebnjom očekuju izvješća o gospodarskim aktivnostima u Njemačkoj i cijeloj eurozoni.

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati za treće tromjesečje francuskih divova Michelina i Unilevera. Cijena dionice Unilevera pala je više od 3, a Michelina više od 4 posto.

I na većini azijskih tržišta cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 15.138 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close