Europske burze pale na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. rujan 2014. u 10:14
Foto: Thinkstock

Loše raspoloženje na europskim burzama posljedica je znatnog pada cijena dionica na azijskim tržištima.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, nakon što su prošloga tjedna dosegnule najviše razine u šest i pol godina, što je ponajviše posljedica zabrinutosti ulagača zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, na 1.394 boda, nakon što je u petak ojačao 0,3 posto i dosegnuo najvišu razinu u šest i pol godina.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,3 i 0,5 posto.

Loše raspoloženje na europskim burzama posljedica je znatnog pada cijena dionica na azijskim tržištima, nakon što su jutros splasnule nade u nove poticajne mjere u Kini.

Naime, Kina neće dramatično mijenjati svoju gospodarsku politiku ni zbog kojeg makroekonomskog podatka, kazao je Lou Jiwei, kineski ministar financija, u nedjelju na sjednici financijskih čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

To je razočaralo ulagače jer su se nadali novim poticajnim mjerama, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Procjenjuje se da će i podatak o PMI indeksu industrijske aktivnosti, koji će biti obavljen u utorak, biti slab, ispod granice od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, strahovanja od pada potražnje izazvalo je pad cijena sirovina. To je, pak, pritisnulo dionice rudarskih kompanija, pa je jutros STOXX Europe 600 indeks tog sektora potonuo više od 2 posto.

Najviše je, pak, više od 10 posto, jutros potonula cijena dionice Tescoa, nakon što je britanski trgovački lanac smanjio svoje procjene dobiti u prvom polugodištu za otprilike 400 milijuna dolara.

To je već treći puta u ovoj godine kako Tesco smanjuje procjene poslovnih rezultata, a ovoga puta zbog računovodstvene pogreške.

Ponajviše zbog zabrinutosti u vezi kineskog gospodarstva, na azijskim su burzama cijene dionica jutros znatno pale.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, na 16.205 bodova, nakon što je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu od 2007. godine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, pao je, pak, 0,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close