Europske burze pale na najniže razine od siječnja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. kolovoz 2015. u 10:04
Foto: Thinkstock

Oštar pad cijena dionica posljedica je novih naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica oštro pale, nakon podatka da je proizvodna aktivnost u Kini skliznula na najnižu razinu od svjetske financijske krize 2009. godine.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,6 posto, na 1.453 boda, skliznuvši na najnižu razinu od siječnja, pa mu prijeti najveći tjedni gubitak u ovoj godini.   

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,8 i 1,6 posto. Već su jučer FTSE i DAX skliznuli najniže od siječnja.

Oštar pad cijena dionica posljedica je novih naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Jutros je objavljeno da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u kolovozu pao s 47,8 na 47,1 bod, najnižu razinu u šest i pol godina zbog pada domaće potražnje i izvoza.

To je već šesti mjesec zaredom kako se PMI indeks kreće ispod granice od 50 bodova, koja ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i oštar pad cijena dionica u Šangaju tijekom ljeta izazvali su strahovanja od oštrog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. A to bi moglo izazvati i usporavanje globalnog rasta.

"Tržišta u cijene ugrađuju najgori scenarij. Ulagači smatraju da moguća daljnja devalvacija kineske valute predstavlja rizik, pa se povlače s tržišta", kaže Herald Van Der Linde, strateg u banci HSBC.

FTSEurofirst 300 indeks potonuo je 8,5 posto od kada je prošloga tjedna Kina devalvirala juan.

"Globalna su tržišta u panici jer su posljedice usporavanja kineskog gospodarskog rasta sve jasnije. Ulagači se plaše deflacije – otrova za tržište kapitala. Moguće je da se bliži kraj šestogodišnjoj vladavini 'bikova'", kaže Angus Nicholson, analitičar u tvrtki IG.

Jutros su cijene dionica u Šangaju pale četvrti dan zaredom, i to za 4 posto, pa su od početka tjedna na gubitku oko 11 posto. Oštro su jutros pale i cijene dionica u Japanu i Južnoj Koreji, čija su gospodarstva usko povezana s kineskim.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks potonuo 3 posto, na 19.435 bodova, najnižu razinu u tri i pol mjeseca.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je, pak, u 9,30 sati u minusu 2,4 posto, zaronivši na najnižu razinu u tri godine.

A američki terminski indeksi pokazuju da bi na Wall Streetu poslijepodne cijene dionica mogle pasti već peti dan zaredom. Jučer je S&P 500 indeks potonuo više od 2 posto, pa je u odnosu na početak godine u minusu 1,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close