Europske burze pale i na početku ovoga tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 12:07
Thinkstock

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.308 bodova, nakon što je prošloga tjedna potonuo 4 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule 4 posto, jer se ulagači plaše daljnje korekcije cijena na Wall Streetu i zaoštravanja krize u Ukrajini.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.308 bodova, nakon što je prošloga tjedna potonuo 4 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,3 i 0,6 posto.

Oprezno trgovanje posljedica je strahovanja ulagača da će se nastaviti korekcija cijena dionica na Wall Streetu, koje su prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Dow Jones indeks izgubio je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,6, a Nasdaq indeks 3,1 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija.

Ulagači se plaše daljnjeg pada cijena na američkim burzama jer je počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a zbog lošeg gospodarskog okruženja, ne očekuju se baš impresivni rezultati.

Zabrinjava i rast tenzija u Ukrajini. Tamošnje vlasti dale su rok proruskim separatistima, koji su zauzeli vladine zgrade u pojedinim gradovima u istočnom dijelu zemlje, da do ponedjeljka ujutro polože oružje.

SAD prijeti proširenjem sankcija Rusiji, kao i Europska unija, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici njezinih ministara vanjskih poslova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, na 13.910 bodova, novu najnižu razinu u šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close