Europske burze oštro pale, kinesko gospodarstvo slabi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. svibanj 2013. u 11:00
Ilustracija

Na prodaju dionica ulagače je navela jučerašnja izjava predsjednika američkog Feda Bena Bernankea da bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje obveznica

Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, prateći pad indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer bi Fed uskoro mogao početi ukidati poticajne monetarne mjere, a ulagače je uznemirio i pad industrijske aktivnosti u Kini.

FTSEurofirst indeks 300 europskih dionica potonuo je do 9,30 sati 1,7 posto, na 1.235 bodova, nakon što je jučer porastao 0,2 posto, na novu najvišu razinu od polovice 2008. godine.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,5 i 1,9 posto.

Na prodaju dionica ulagače je navela jučerašnja izjava predsjednika američkog Feda Bena Bernankea da bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje obveznica na jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu.

Ti su programi podržavali rast cijena dionica dugo vremena, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjivanjem tržište izgubilo podršku.

„Ulagači ne bi trebali prebrzo reagirati na svaku izjavu iz Feda. Monetarna politika SAD-a vezana je uz određene pokazatelje, kao što je stopa nezaposlenosti. Tako je bilo prije Bernankeove izjave, a tako će i ostati“, kaže Ian Williams, strateg u tvrtki Peel Hunt.

Ulagače je jutros uznemirio i podatak HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u svibnju pao na 49,6 bodova, zaronivši po prvi puta nakon sedam mjeseci ispod 50 bodova. Kretanje iznad te razine ukazuje na rast, a ispod nje na pad aktivnosti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 7,3 posto, na 14.483 boda, što je njegov najveći dnevni pad u posljednje dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close