Europske burze ojačale uoči sjednice ECB-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2015. u 09:48
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica nastavile rasti jer su ulagače, dok čekaju poruke sa sjednice čelnika Europske središnje banke, ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica nastavile rasti jer su ulagače, dok čekaju poruke sa sjednice čelnika Europske središnje banke, ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.561 bodu, nakon što je jučer skočio 0,8 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,4 posto.

Unatoč jučerašnjem padu cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom, na europskim su burzama indeksi nastavili rasti, jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima Carrefoura, drugog po veličini svjetskog trgovačkog lanca.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), a očekuje se da će objaviti dodatne detalje o programu kupnje državnih obveznica vrijednom 1.100 milijardi eura u idućih godinu i pol dana.

Uoči te sjednice, na valutnim je tržištima tečaj eura prema američkoj valuti pao na svega 1,1026 dolara, najnižu razinu od rujna 2003. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1175 dolara.

"ECB-ov program kupnje obveznica ne bi negativno utjecao na euro kada bi Fed činio isto. No, ne samo da je američka središnja banka lani okončala program kupnje obveznica, nego planira i idući korak, povećanje ključnih kamata", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Slabljenje eura pozitivno utječe na gospodarstvo eurozone, jer na taj način roba proizvedena u tom bloku postaje konkurentnija na svjetskom tržištu, pa raste izvoz.

A to bi, zajedno s nižim cijenama goriva i labavljenjem monetarne politike ECB-a, trebalo potaknuti rast gospodarstva eurozone.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica, pak, danas pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,4 posto.

Najviše su, više od 1 posto, pale cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu, nakon što je kineska vlada objavila kako u ovoj godini planira rast gospodarstva za oko 7 posto, što bi bio najmanji rast u posljednje 24 godine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 18.751 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close