Europske burze i dalje pod pritiskom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 10:15
Foto: Thinkstock

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,4 i 0,7 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica i jutros pod pritiskom, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom slabih makroekonomskih podataka iz Njemačke, koji bi mogli pritisnuti ionako krhko gospodarstvo eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,9 posto, na 1.320 bodova, nakon što je već jučer pao 0,4 posto, na najnižu razinu u dva mjeseca.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,4 i 0,7 posto.

Europski ulagači i dalje su pod dojmom jučerašnjeg podatka o padu njemačkog izvoza u kolovozu za 5,8 posto na mjesečnoj razini, najviše od 2009. godine.

Kako su u istom mjesecu oštro pale industrijska proizvodnja i narudžbe, ulagači se plaše da najvećem europskom gospodarstvu ponovno prijeti recesija, što bi loše utjecalo na cijelu eurozonu.

Stoga se danas s nestrpljenjem očekuju podaci o industrijskoj proizvodnji u Francuskoj i Italiji, drugom i trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

"Ulagači se nadaju dobrim brojkama, dok bi negativne vijesti dodatno pritisnule cijene dionica", kaže Chris Weston, strateg u tvrtki IG.

Nastavi li se slabljenje eurozone, to bi moglo loše utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo, s obzirom da ni ostala nisu baš u najboljoj formi.

Zbog toga su jučer cijene dionica na Wall Streetu zabilježile najveći dnevni pad u posljednjih šest mjeseci, a oštro su jutros pali i burzovni indeksi u Aziji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 1,5 posto, pa je na putu tjednog gubitka od 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,2 posto, na 15.300 bodova, najnižu razinu u dva mjeseca. U cijelom ovom tjednu potonuo je 2,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close