Europske burze blago porasle na početku tjedna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 09:53
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući labavljenju monetarne politike u Kini i vijesti o preuzimanju u telekomunikacijskom sektoru.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, zahvaljujući labavljenju monetarne politike u Kini i vijesti o preuzimanju u telekomunikacijskom sektoru.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.565 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu u sedam godina.

Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,2 posto, dok je pariški CAC za toliko pao.

Gubitak CAC-a posljedica je pada cijene dionice Vivendija za 5,5 posto, nakon što je ta francuska medijska kompanija objavila da će prodati svoj preostali udio u telekom tvrtki Numericable-SFR za 40 eura po dionici, znatno ispod tržišne cijene te dionice u petak od 55 dolara.

I dok je cijena Vivendija pala, dionica Altice, tvrtke koja će kupiti Numericable-SFR, poskupila je 4 posto.

Podršku tržištu pruža i vijest da je kineska središnja banka smanjila kamate na kredite i depozite kako bi potaknula rast uspavanog gospodarstva i suzbila opasnost od deflacije.

Kada su kineske monetarne vlasti kamate smanjile u studenome prošle godine, cijene dionica u Šangaju porasle su u idućih mjesec dana 26 posto. No, danas na tržištu ne vlada euforija.

"To nije iznenađenje. Taj se potez dugo očekivao zbog usporavanja rasta gospodarstva. Ovo je sada usporeno 'bikovsko' tržište, a ne ludo 'bikovsko' kakvo je bilo lani", kaže Wu Kan, direktor u tvrtki Shanshan Finance.

U fokusu je ulagača i cijena nafte, koja posljednjih mjeseci znatno diktira tempo na tržištima kapitala.

Nakon što je u veljači skočila 18 posto, zabilježivši prvi mjesečni rast od lipnja prošle godine, jutros je na londonskom tržištu cijena barela pala više od 1 posto, na 61,95 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skliznula za 70-ak centi, na 49,05 dolara, nakon što je u veljači porasla 3 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 18.826 bodova, novu najvišu razinu u 15 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close