Europa nadmašuje SAD u izlascima na burzu

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2016. u 22:01
Smirivanje volatilnosti preduvjet je za povratak povjerenja/REUTERS

Američki ulagači zabrinutiji su zbog usporavanja ekonomije nakon podizanja kamatnih stopa.

Na europskim burzama ove bi godine moglo biti više inicijalnih javnih ponuda dionica (IPO) nego u SAD-u, i to već drugu godinu uzastopce. Prema mišljenju investicijskih bankara, planirane privatizacije u europskim državama potaknut će broj izlazaka na burzu.

Tako Mary Ann Deignan, direktorica globalnih dioničkih tržišta u američkoj banci Bank of America Merrill Lynch, ističe za Financial Times kako je ton u Europi mnogo konstruktivniji nego s druge strane Atlantika. "Europa je u manje zreloj fazi postkriznog oporavka tržišta", smatra Deignan. Prošla je godina za investitore koji su sudjelovali u izlistavanjima europskih kompanija bilo iznimno uspješna. Prema podacima Dealogica, prosječan prinos, uključujući i dividende, iznosio je preko 33 posto.

S druge pak strane, američki su investitori zabrinutiji što se tiče usporavanja ekonomije nakon podizanja kamatnih stopa američke središnje banke. Prema mišljenju Marka Hanthoa, voditelja dioničkih tržišta u Deutsche Bank,  američke inicijalne javne ponude trebale bi se ubrzati u drugom dijelu godine. Matthew Kennedy, analitičar u hedge fondu Renaissance Capital, smatra kako ulagači čekaju smirivanje trenutne volatilnosti na burzama te snažne poslovne rezultate kako bi se "oraspoložili" za sudjelovanje u izlistavanjima na burzi.

 

33posto

iznosio je lanjski prosječan prinos u europskim IPO-ima

Inače, početak ove godine po pitanju uvrštenja na burzu bio je poprilično neslavan, kako u SAD-u tako i u Europi. Naime, na američkom tržištu u siječnju nije zabilježena niti jedan IPO dok je čast Europe obranila švedska biotehnološka kompanija Xbrane čiji je IPO bio vrijedan 12 milijuna dolara. Na američkom tržištu ulagači ovaj tjedan pomno prate razvoj situacije oko dvije biotehnološke kompanije BeiGene i Editas Medicine. Analitičari smatraju da bi njihovo uspješno uvrštenje dalo prijeko potreban pozitivan sentiment među ulagačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close